Elis, een bedrijf in het verhuren, reinigen en repareren van bedrijfs- en veiligheidskleding, verzorgt onder de noemer ‘Product as a Service’ de uitlevering van schone bedrijfskleding en de inname van vuile kleding. Ingenomen kleding wordt professioneel gereinigd en na eindcontrole weer opnieuw uitgeleverd. Dit gebeurt doorgaans op het niveau van de bedrijfslocatie, maar Elis krijgt steeds vaker de vraag of de kleding bij de medewerkers thuis kan worden geleverd. Hiervoor ontwikkelde Elis in samenwerking met verpakkingsspecialist Paardekooper een nieuwe, herbruikbare verzendoplossing.
Veranderende klantbehoefte
Het bedrijfsmodel van Elis is gebaseerd op circulariteit, al ver voordat een circulaire economie de nieuwe norm werd. Het merendeel van de veiligheidskleding wordt aangeboden voor verhuur. Elis verzorgt zelf de reiniging, het onderhoud en eventuele reparaties of vervanging om zo de kwaliteit en veiligheid van de kleding te kunnen (blijven) waarborgen. In veel gevallen verzorgt Elis de uitlevering en inname van de bedrijfskleding op een (verzamel)locatie van de klant. Steeds vaker krijgt het bedrijf de vraag om dit proces bij de medewerkers thuis te verzorgen, omdat deze veel onderweg zijn en zelden op kantoor komen. Dit vraagt om een flexibel logistiek proces.
Flexibel logistiek proces
Hiervoor zocht Elis de samenwerking met de pakketdiensten. Medewerkers konden zelf de kleding per pakketpost verzenden en gebruikten hiervoor speciale waszakken. Maar omdat de waszakken geen vaste vorm hebben, bleek dit achteraf niet geschikt voor het standaard sorteerproces van de pakketdiensten. Elis moest daarom op zoek naar een andere oplossing en klopte hiervoor aan bij Paardekooper.
Geen kartonnen doos
Wat het precies moest worden, was toen nog niet duidelijk, maar één ding was wel zeker: Elis wilde geen kartonnen doos. Het bedrijf zocht naar een herbruikbare oplossing, passend binnen het circulaire bedrijfsmodel. Daarbij wil het bedrijf de medewerkers van haar klanten niet belasten met grote kartonnen dozen die ergens thuis in de hal in de weg zouden staan. Het moest dus herbruikbaar zijn, maar ook compact, opvouwbaar en gebruiksvriendelijk. Zoiets als een opvouwbare koeltas. Met dit idee ging het creatieve team van Paardekooper aan de slag en zo ontstond de herbruikbare verzendbox.
In de praktijk
De eerste versie van de verzendbox is getest bij één van de pakketdiensten, waarna er nog enkele kleine aanpassingen volgden. Inmiddels is de verzendbox ingezet bij verschillende klanten van Elis. Mogelijk volgen hieruit ook nog enkele aanpassingen, maar de eerste grote stap naar een herbruikbare verzendoplossing is gezet. Dit past binnen het circulaire bedrijfsmodel van Elis en hiermee geeft het bedrijf antwoord op de veranderende marktvraag naar een flexibeler uitlever- en innameproces.
Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!
Via onze partner managementboek.nl