Economie

Familiebedrijven goed voor 595 miljard omzet

In Nederland zijn bijna 300.000 familiebedrijven actief

300.000 familiebedrijven in Nederland

Begin 2022 waren er in Nederland bijna 300.000 familiebedrijven actief. Bijna driekwart van deze bedrijven opereert in het niet-financiële bedrijfsleven, zoals de detailhandel, horeca en industrie. Samen waren zij goed voor een indrukwekkende omzet van 595 miljard euro en droegen ze meer dan 152 miljard euro bij aan de Nederlandse economie. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Een familiebedrijf wordt gekenmerkt door het feit dat één familie de meerderheid van de zeggenschap heeft (bij beursgenoteerde bedrijven minstens 25 procent). De familie is niet alleen betrokken bij het bestuur, maar het bedrijf moet ook juridisch overdraagbaar zijn. Zelfstandigen zonder personeel worden door het CBS in een aparte categorie geplaatst.

1 op de 7 bedrijven in Nederland is een familiebedrijf

In 2022 waren van de meer dan 2 miljoen bedrijven in Nederland 14 procent familiebedrijven met meer dan één medewerker. Samen beheerden deze bedrijven ruim 378.000 vestigingen. Het aandeel familiebedrijven was vooral groot in Zeeland (23 procent) en Overijssel (22 procent). In Noord-Holland lag dit aandeel juist het laagst.

Bij kleinere bedrijven en instellingen, met 2 tot 10 medewerkers, bleek 71 procent een familiebedrijf te zijn. Naarmate bedrijven groter worden, neemt het aandeel familiebedrijven af. Familiebedrijven komen relatief vaak voor in sectoren zoals de landbouw, bosbouw en visserij (47 procent), de horeca (40 procent) en de autohandel en -reparatie (30 procent).

Familiebedrijven bieden bijna 2,8 miljoen banen

In 2022 zorgden familiebedrijven voor bijna 2,8 miljoen banen, goed voor meer dan 31 procent van het totale aantal werkgelegenheidsposities in Nederland. Bedrijven die geen familie-eigendom zijn, boden ruim 4,5 miljoen banen. Daarnaast waren er ongeveer 1,43 miljoen banen bij overheids- en onderwijsinstellingen, en zo’n 158.000 banen bij ondernemingen met slechts één medewerker.

Familiebedrijven bieden vaker tijdelijke contracten

In 2022 had 41 procent van de werknemers bij familiebedrijven een tijdelijk contract, tegenover 33 procent bij niet-familiebedrijven. Daarnaast was bijna één op de vijf banen bij familiebedrijven voor 12 uur of minder per week, terwijl dit bij niet-familiebedrijven iets meer dan één op de tien was. Dit verschil wordt deels verklaard door de grotere rol van sectoren als de detailhandel en horeca binnen familiebedrijven, waar vaak kortere werkweken voorkomen.

Verder was 59 procent van de werknemers bij familiebedrijven man, terwijl de verdeling tussen mannen en vrouwen bij niet-familiebedrijven bijna gelijk was. Dit heeft te maken met het relatief lage aantal familiebedrijven in de gezondheids- en welzijnszorg, een sector waar veel vrouwen werken.

Familiebedrijven zijn goed voor bijna 60 procent de autohandel

Familiebedrijven spelen een belangrijke rol in de toegevoegde waarde van verschillende sectoren binnen het niet-financiële bedrijfsleven. In de autohandel en -reparatie is hun bijdrage het grootst, met bijna 60 procent van de toegevoegde waarde. Ook in de horeca en de bouw dragen familiebedrijven relatief veel bij. In de sector informatie en communicatie is hun aandeel, met 15 procent, het laagst.

Vorig bericht Bekijk de faillissement in Brabant van week 49
Volgend artikel Check de faillissementen in Brabant van afgelopen week

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijBrabant