Bouw

Ballast Nedam Development lanceert Natuurhuis van stro

Eerste acht Natuurhuizen zullen verschijnen in Heeze

Ballast Nedam Development Natuurhuis

Heeze,
Ballast Nedam Development zet een iconische stap met het Natuurhuis en gaat klimaatpositieve rijwoningen van stro ontwikkelen. Dit is de uitkomst van een zoektocht naar een schaalbare klimaatpositieve rijwoning die eind vorig jaar startte. Hiermee wil Ballast Nedam Development het nieuwe normaal voor wonen in Nederland introduceren en een materialentransitie ontketenen. De combinatie van Strotec, architecten|en|en samen met Bouwbedrijf Van Herpen is gekozen tot winnaar van de Natuurhuis prijsvraag. Het eerste pilotproject zal plaatsvinden in het Noord-Brabantse Heeze, naar verwacht start medio 2023 de bouw van het eerste Ballast Nedam Development Natuurhuis. 

De traditie van vooruitgang

Ballast Nedam Development staat bekend als de gebiedsontwikkelaar die als eerste volledig overschakelde op gasloos bouwen in 2017, ruim voor de wetgeving. Sinds 2019 wordt de gehele portfolio grondgebonden woningen energieneutraal ontwikkeld. In 2021 lanceerde Ballast Nedam Development haar eigen ’bouw’ Besluit, dat strengere normen voorschrijft dan het Bouwbesluit. In datzelfde jaar werd Horizons Amsterdam gelanceerd met 5 keer positieve impact op de wereld. Met het Natuurhuis in 2022 wordt de volgende stap gezet, de stap richting een klimaatpositieve woningbouw. Het bedrijf is vastbesloten de wereld energiepositief, circulair, natuurinclusief en gezonder te maken door middel van gebiedsontwikkeling.

Klimaatpositief, biobased & CO2-opslag

Met het Natuurhuis slaat Ballast Nedam Development een nieuwe weg in. De klimaatpositieve woning wordt bereikbaar gemaakt voor een groter publiek. Het Natuurhuis geeft invulling aan de beoogde hoge duurzaamheidambities en zet tegelijkertijd in op betaalbaarheid en schaalbaarheid. Door gebruik te maken van prefab stropanelen kan er op grote schaal gebouwd worden. De woning is voor meer dan 95% biobased. Zo wordt er naast stro, een restproduct uit de agrarische sector, een heel scala aan andere biobased materialen toegepast. Daarmee slaat deze woning wel 90 ton CO2 op.

Energiepositief, natuurinclusief & klimaatadaptief

Daarbovenop is het Natuurhuis energiepositief en produceert de woning meer energie dan deze gebruikt. Dit maakt de woning een kleine energiecentrale. Een ander belangrijk aspect van het Natuurhuis is natuurinclusief en klimaatadaptief bouwen. Dit is terug te zien in het ontwerp, dat de verbinding met de natuur opzoekt. De natuur wordt als het ware, naar binnen gehaald en de gevel en het dak zijn voor een groot deel bedekt met groen. Het groen en de natuurlijke aspecten werken als buffer voor de waterhuishouding en zorgen voor het tegengaan van hittestress. Er is voor mens, dier en planeet ontworpen. Het Natuurhuis biedt Ballast Nedam Development de mogelijkheid een positieve klimaatimpact te maken en een wending op grote schaal in de sector voor elkaar te krijgen.

Jury Natuurhuis

De jury van de Natuurhuis prijsvraag, bestaande uit Onno Dwars (CEO Ballast Nedam Development), Helga van Leur (Ambassadeur Klimaat, Duurzaamheid en Gedrag), Jan-Willem van de Groep (Kwartiermaker Biobased Bouwen) en Rosa Bos (Projectontwikkelaar Ballast Nedam Development), heeft Strotec (in combinatie met architecten|en|en en Bouwbedrijf Van Herpen) verkozen. De overige drie finalisten waren: Studio RAP met ECO+BOUW, ORGA architect met bouwbedrijf Van Dillen en Tala.

Tijdens de Natuurhuis prijsvraag zijn er meer dan 70 inschrijvingen ontvangen. Uit de voorselectie van 10 partijen zijn 4 finalisten geselecteerd. De plannen die zij hebben ingeleverd, zijn door de jury beoordeeld op (1) Gezond en gelukkig wonen; (2) Materiaalgebonden milieu-impact; (3) Energieprestatie; (4) Natuurinclusiviteit en biodiversiteit; (5) Betaalbaarheid en schaalbaarheid.

Winnend ontwerp

Het winnende ontwerp is van de hand van architecten|en|en – een partner van Strotec. Bouwbedrijf Van Herpen zal de woningen in Heeze bouwen. Strotec is de Nederlandse leverancier van prefab stropanelen gemaakt door EcoCocon. Deze leverancier biedt een compleet wandsysteem met exact op maat gemaakte HSB-stro-elementen. De modules zijn tot vijf lagen dragend, hebben een uitstekende Rc waarde en hebben CO2 uit de atmosfeer opgeslagen. Daarnaast is het stropaneel gecertificeerd wat het een verantwoord product maakt, zeer geschikt om mee te bouwen en bovendien op grote schaal toe te passen.

Duurzaamheid is meer dan alleen energie

Een volledig positieve milieu-impact gaat verder dan alleen de beste energieprestatie (energieleverende woningen). Het streven is ook om zoveel als mogelijk te bouwen met natuurlijke, hergroeibare materialen, ook wel ‘biobased bouwen’ genoemd. Met de Natuurhuis prijsvraag is gezocht naar een klimaatpositieve rijwoning, bereikbaar voor een groot publiek. Een concept dat net een stapje verder gaat, dan wat nu in de markt wordt aangeboden. Deze vraag heeft Ballast Nedam Development de markt gesteld.

Natuurhuis binnenkort op de markt

Binnenkort zal het Ballast Nedam Development Natuurhuis de markt op komen en kunnen geïnteresseerden zich inschrijven. De eerste 8 Natuurhuizen zullen verschijnen in het Noord-Brabantse Heeze.

Vorig bericht Farmaceutische contractverpakker verdubbelt productiecapaciteit
Volgend artikel Groen licht voor The Chocolate Factory

Nu op WijBrabant