Duurzaam

Bedrijven en instellingen gaan verspilling van brood voorkomen

Onder vlag van Circular Food Center werken aan een efficiëntere broodketen, van graankorrel tot broodtrommel door retourstromen te voorkomen

broodverspilling Circulair Food Center

Meierijstad,
Oogsten, bakken, verpakken en vervoeren: er zit veel energie in ons brood. Toch worden er in Nederland dagelijks nog 700.000 broden per dag teveel gebakken. Ongeveer de helft daarvan wordt verspild door consumenten thuis, maar ook in de keten valt nog winst te halen. Bijvoorbeeld bij supermarkten, waar 8% van het brood retour gaat en wordt verwerkt tot veevoer. Een cluster van bedrijven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en overheden wil hier, onder de vlag van het Circular Food Center, iets doen. Zij gaan werk maken van een efficiëntere broodketen, van graankorrel tot broodtrommel, door retourstromen te voorkomen. Deelnemers bij de start van het cluster zijn Amarant Bakkers, Bakkerij Fuite, European Bakery Innovation Centre (EBIC) van Sonneveld en de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB). De stichting Samen Tegen Voedselverspilling is kartrekker.

Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling: “Er bestaan al veel oplossingen voor een efficiënte broodketen: van de inzet van data om precies genoeg te bakken tot de verkoop van vers ingevroren brood. Om nog meer impact te maken, willen we de spelregels veranderen, met de focus op retourstromen voorkomen. Denk aan het maken van andere afspraken in de keten of de inrichting van het winkelschap. De samenwerkende partijen uit het cluster willen bestaande oplossingen schaalbaar maken, mét een goed verdienmodel.”

Bekijk hier de animatievideo over de verspillingsvrije broodketen.

Eet jij ook elke boterham?

Daarnaast valt bij consumenten nog heel veel winst te behalen. Daarom lanceerde Samen Tegen Voedselverspilling in samenwerking met het Voedingscentrum eerder een brede consumentencampagne om broodverspilling thuis te voorkomen. De stickers met ‘Eet jij ook elke boterham?’ op broden en andere uitingen uit de campagne worden een aantal keer per jaar ingezet in samenwerking met bakkers en supermarkten.

Het Circular Food Center

‘Voorkomen en verwaarden van retourstromen binnen de broodsector’ is het tweede cluster binnen het Circular Food Center. Vorig jaar ging het cluster rondom een circulaire, dierlijke eiwitketen van start. Het Circular Food Center is een kennis- en ontmoetingscentrum op het gebied van verspillingsvrije, circulaire voedselketens in CHV Noordkade in de gemeente Meierijstad. Het Circular Food Center is een sleutelproject in de Regio Deal Noordoost Brabant. Initiatiefnemers zijn de stichting Samen Tegen Voedselverspilling, gemeente Meierijstad, provincie Noord-Brabant en het Rijk.

 

Vorig bericht Alle gebouwen nieuw hotel Beekse Bergen in aanbouw
Volgend artikel Nieuw servicenetwerk JuiceMakers in gebruik in Breda

Nu op WijBrabant