Economie

Blijvende krappe arbeidsmarkt in Noord-Brabant

Stijgende prijzen van grondstoffen, energie en/of brandstof en geopolitieke spanningen groter probleem dan arbeidsmarkt

Krappe arbeidsmarkt en stijgende energieprijzen 2023

In het derde kwartaal van 2022 is de spanning op de arbeidsmarkt iets teruggelopen, maar bleef de krapte op de arbeidsmarkt in Noord-Brabant groot. Door de huidige krapte op de arbeidsmarkt kan twee derde van de werkgevers de vacatures minder snel vervullen, is de werkdruk vaak hoger en zijn de loonkosten bij bijna de helft van de werkgevers gestegen. Ook voor 2023 voorzien werkgevers problemen vanwege de krapte op de arbeidsmarkt, de stijgende prijzen van grondstoffen, energie en/of brandstof en geopolitieke spanningen. Dit blijkt uit landelijk onderzoek van UWV onder ruim 2.000 werkgevers.

Het aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant is ten opzichte van vorige maand wederom gedaald (-4,4%) naar 22.105 WW-uitkeringen in november 2022. Ook ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar is er sprake van een daling van -23,8%. De spanning op de arbeidsmarkt is in het derde kwartaal van 2022 in Noord-Brabant iets afgenomen, naar 5,7 openstaande vacatures per direct inzetbare werkzoekende. Ondanks de daling is er nog steeds sprake van een zeer krappe arbeidsmarkt in de provincie.

Zorgen om personeel blijven ook in 2023 hoog

Uit het landelijke werkgeversonderzoek van UWV, uitgevoerd onder ruim 2.000 werkgevers in Nederland in het derde kwartaal van 2022, blijkt dat de huidige krapte voor veel werkgevers voelbaar is. Twee derde van de werkgevers kan de vacatures op dit moment minder snel vervullen, ruim de helft van de werkgevers geeft aan dat de werkdruk hoger is geworden en bijna de helft heeft te maken met stijgende loonkosten. Lees er meer over in dit artikel: Zorgen van werkgevers over stijgende prijzen in 2023.

Uit het onderzoek blijkt dat verder dat vier op de tien werkgevers verwacht dat het volgend jaar (2023) moeilijker gaat worden om vacatures te vervullen. Bij werkgevers in de sector zorg is dat zelfs 55%. Een kwart verwacht een (nog) hogere werkdruk; dit wordt met name verwacht in de sectoren zorg en SJK (sociaal werk, jeugdzorg en kinderopvang). De zorg- en welzijnssector is een relatief grote sector in Noord-Brabant en de arbeidsmarkt voor deze sector is momenteel al (zeer) krap: met bijna 7 vacatures per direct inzetbare werkzoekende is dit één van de meest krappe sectoren in de regio in het derde kwartaal van 2022.

Opvallend is dat het merendeel van de werkgevers (79%) geen problemen voor hun bedrijf of organisatie in 2023 voorziet in verband met uitstroom van personeel door pensionering. Wellicht zien veel werkgevers pensionering vooral als probleem voor de jaren na 2023. In Noord-Brabant is het aandeel werkzame 60-plussers vooral groot in sectoren als zorg, industrie, openbaar bestuur en onderwijs. Deze werknemers stromen op termijn uit vanwege de pensioengerechtigde leeftijd, wat de krapte zal blijven voeden.

Stijgende energieprijzen grootste probleem voor 2023

De huidige arbeidsmarkt is krapper dan vorig jaar. Tegelijkertijd zijn er nu veel onzekerheden met betrekking tot de economie en arbeidsmarkt, waardoor werkgevers mogelijk verwachten dat ze minder vacatures zullen hebben of dat er meer werkzoekenden bij komen. Aan de werkgevers is een lijst met mogelijke problemen voorgelegd met de vraag welke zij voor 2023 verwachten en welke de grootste problemen vormen. De stijgende prijzen van grondstoffen, energie en/of brandstof vormen voor het merendeel een probleem. Geopolitieke spanningen worden ook door relatief veel werkgevers als probleem benoemd. De krapte op de arbeidsmarkt is door minder werkgevers benoemd als groot probleem. Maar werkgevers die de krapte als probleem ervaren, zien het wel relatief vaak als grootste van de benoemde problemen.

Vorig bericht Erik Uljee benoemd tot CEO van DPD Nederland
Volgend artikel Erik Uljee benoemd tot CEO van DPD Nederland

Nu op WijBrabant