Nominatie

Brabantse uit De Mortel in finale TopCoach 2023

Leerlingen techniek nomineren Marleen Siebers voor titel beste TopCoach

Brabantse uit De Mortel in finale TopCoach 2023


Uit een selectie van ruim 650 kandidaten is Marleen Siebers uit De Mortel geselecteerd om op dinsdag 12 december in de Utrechtse Jaarbeurs kans te maken op de titel ‘TopCoach van het Jaar 2023’.

De praktijkbegeleiders stomen hun leerlingen klaar voor de installatietechniek. Hun leerlingen zijn veelal mbo’ers (bol en bbl) maar ook hbo’ers en zij-instromers. De TopCoaches zijn door hen voorgedragen en worden beoordeeld door een vakjury. De jury kiest dinsdag drie winnaars uit de respectievelijke categorieën opleidingsbedrijf, mkb en groot bedrijf.

Gepokt en gemazeld

Siebers is gepokt en gemazeld onderwijskracht. De Brabantse heeft de pabo gedaan en is daarna pedagogiek gaan studeren. Ze heeft gewerkt in het basisonderwijs. Daar specialiseerde ze zich in het werken met leerlingen die in het autistisch spectrum vallen. Dat heeft ze tien jaar gedaan voordat ze de overstap maakte naar opleidingsbedrijf IW Brabant-Zeeland in Veghel.

De praktijkbegeleider is één van de weinige finalisten die niet haar wortels heeft in een technische opleiding. Haar werk richt zich vooral op de praktische en educatieve aspecten van de praktijkbegeleiding. Ze werkt tweeënhalve dag in de week. In die tijd voert ze haar werkzaamheden uit, maar buiten haar werkuren om is ze altijd telefonisch beschikbaar voor haar leerlingen.

Belangenbehartiger

Haar leerlingen beschrijven haar als betrokken en communicatief, iemand die sterke relaties bouwt, niet alleen met de leerlingen, maar ook met de ouders. Ze is, naast praktisch en educatief belangenbehartiger, nadrukkelijk ook een vertrouwenspersoon.

Siebers blijft zichzelf ontwikkelen. Zo is ze bezig met een opleiding over de ontwikkeling van het brein. Dit wil ze graag doen, omdat ze merkt dat jongeren tegenwoordig veel prikkels moeten verwerken van hun telefoon en sociale media. Hierdoor hebben veel van hen het gevoel dat ze constant onder druk staan en dat is slecht voor de focus en aandacht die ze nodig hebben om te leren. Marleen wil in deze opleiding leren hoe hiermee om te gaan.

Werken en leren

Leerlingen die een mbo-techniekopleiding volgen in de installatiebranche doen dat overwegend in een zogenaamde beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Leerlingen hebben dan een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf. Op de werkvloer worden ze begeleid door een praktijkopleider in het bedrijf zelf of vanuit een opleidingsbedrijf. Naast het werk in de praktijk volgen de leerlingen theoretisch onderwijs, meestal in de vorm van lessen op een school en soms via afstandsleren.

De TopCoach van het Jaar verkiezingen worden sinds 2016 georganiseerd door Wij Techniek, het ontwikkelingsfonds voor de installatiebranche. De sector zit te springen om nieuwe vakmensen. “Om jonge mensen voor het vak te interesseren en te behouden, moeten de opleidingstrajecten aantrekkelijk en kwalitatief hoogstaand zijn”, zegt Wij Techniek-directeur Sven Asijee daarover. “Goede praktijkcoaches zijn daarom cruciaal.”

Vorig bericht DPD opent het 100.000e pakketpunt in Europa
Volgend artikel LED verlichting in 10.000 lichtmasten langs provinciale wegen

Nu op WijBrabant