Podcast

Jumbo: hoe een Brabantse buurtsuper een supermacht werd

Onderzoeksjournalisten Beike en Tobias doken een half jaar in de wereld van oer-Nederlandse retailer Jumbo, en brengen een bijzonder audioverhaal

Jumbo

In de podcastserie ‘Hoge Bomen’ wordt elk seizoen een ander bedrijf door de BNR-audit heen gehaald. Voor de aftrap van Hoge Bomen staat supermarktconcern Jumbo in de spotlight. Hoe kon de Brabantse buurtsuper uitgroeien tot retail-supermacht? Hoe veroverde miljonairsfamilie van Eerd de boardrooms? En waarom is de ruzie tussen boeren, leveranciers en Jumbo precies het probleem voor de toekomst van de supermarktreus? En waarom duurt het zo lang voordat Jumbo zijn assortiment verduurzaamt.

Onderzoeksjournalisten Beike en Tobias doken een half jaar in de wereld van oer-Nederlandse retailer Jumbo, en brengen een bijzonder audioverhaal. Ze nemen de luisteraar mee de boardroom in, waar die kleine Jumbo ineens Super de Boer overnam, dwars door de prijzenoorlog heen naar een nieuwe ruzie, die met de boeren. Ze spraken met insiders, deskundigen en critici om tot deze podcastserie te komen. De luisteraar schuift bij moeder Kitty van Eerd aan de keukentafel om vanuit daar moeiteloos te schakelen naar de bestuurstafels van de grote supermarktconcerns. Net als de familie Van Eerd dat zelf altijd heeft gedaan.

 Waarom deze serie?

Jumbo is een van de meest toonaangevende familiebedrijven van ons land. Het is de enige serieuze uitdager van Albert Heijn. CEO Frits Van Eerd hoorde in 2020 bovendien voor het eerst bij de 100 meest invloedrijke Nederlanders (volgens de Volkskrant). En tijdens corona werd ook nog maar weer eens duidelijk hoe cruciaal de supermarkt is in ons dagelijks leven. “Het was vrijwel de enige winkel die onbeperkt openbleef tijdens de lockdown. Toch zijn er nog maar nauwelijks verdiepende profielen over Jumbo en de familie Van Eerd voor een breder publiek gemaakt”, aldus Beike en Tobias.
Mireille van Ark over de podcast: “Juist dit soort verhalende podcast horen thuis bij BNR, het laat een Nederlands bedrijf in al haar facetten zien. Een verhaal waarbij je de spanning van het risico dat genomen wordt bijna kunt voelen”.

De eerste twee afleveringen van Hoge Bomen: Jumbo, van Supermarkt naar Supermacht zijn vanaf 1 juli via BNR.nl en Spotify te beluisteren

Vorig bericht Ferdinand van den Oever nieuwe directeur Leidingenstraat Nederland
Volgend artikel App beschikbaar om bouwproces windmolens A16 te volgen

Nu op WijBrabant