Arbeidsmarkt

Krappe arbeidsmarkt zorgt voor meer transparantie in salarissen

Vacatures met duidelijke salarisindicatie krijgen 51% meer respons dan vacatures zonder indicatie

Krappe arbeidsmarkt zorgt voor meer transparantie in salarissen

Werkgevers die moeite hebben met het vinden van personeel doen er goed aan om een salarisindicatie te vermelden op hun vacatures. Voor maar liefst 83% van de werkzoekenden speelt deze informatie namelijk een doorslaggevende rol om voor een baan te kiezen. Dit blijkt uit representatief onderzoek van banenplatform Nationale Vacaturebank uitgevoerd door Q&A Research. Hoe jonger de sollicitant, des te belangrijker het salaris is. 

51% meer respons

Nationale Vacaturebank onderzocht ruim 360.000 vacatures uit 2022 en 2023 en dat geeft een duidelijk beeld. Een duidelijke salarisindicatie geeft maar liefst 51% meer respons dan vacatures zonder indicatie. “Wil je meer reacties op een vacaturetekst, wees dan transparant over het salaris. De krapte op de arbeidsmarkt zorgt ervoor dat meer bedrijven open zijn over het aangeboden salaris. Vandaar ook dat Nationale Vacaturebank vanaf dit jaar bij alle vacatures een schatting plaatst als dit niet gedeeld wordt door de werkgever”, zegt Sharita Boon, directeur van Nationale Vacaturebank.

Verschillen in salarisindicaties

Nationale Vacaturebank maakte een lijst van de 50 meest voorkomende vacatures en berekende daar het gemiddelde aangeboden salaris van. Psychiaters staan bovenaan, met een gemiddelde salarisindicatie van maar liefst € 7.376. Het laagste salaris wordt geboden voor de functie orderpicker. Voor deze magazijnfunctie wordt gemiddeld een salarisindicatie van € 2.271 gegeven. “Natuurlijk zie je in dit overzicht dat opleidingsniveau ook een grote rol speelt in het geboden salaris. In de top vijf staan ook drie functies uit de zorgsector. Deze mensen zijn gewild en ook dit heeft een positief effect op het salaris. Door de krapte zie je wel dat steeds meer werkgevers een ontwikkeltraject aanbieden. Dus misschien begin je op een lager salaris, maar dan kun je je in het bedrijf wel verder ontwikkelen en verdere salarisstappen maken”, legt Sharita Boon uit.

Verschillen in werkervaring kan € 1.500 per maand schelen

“Ook zie je ervaring terug in de geboden salarissen. Als beginner op de arbeidsmarkt verschilt het inkomen natuurlijk van de meer ervaren werknemers”, gaat de directeur van Nationale Vacaturebank verder. Het gemiddelde verschil tussen iemand zonder ervaring en een leidinggevende is op basis van alle onderzochte vacatures € 1.443 per maand. “Ook de omvang van het bedrijf waarin je werkt speelt natuurlijk een rol in de ontwikkelkansen en de uiteindelijke hoogte van het salaris. Hoe groter het bedrijf, hoe groter de kans ook dat je kunt doorgroeien naar een managementfunctie en dus weer in een hogere schaal terecht komt. Bij bijvoorbeeld een multinationaal zijn die stappen gemakkelijker te maken dan in een kleiner familiebedrijf”, aldus Sharita Boon, de directeur van Nationale Vacaturebank. Meer informatie over het onderzoek is te vinden via de website.

Vorig bericht Aanpak flessenhalsprobleem Oeffelt van start
Volgend artikel Vialis wordt verantwoordelijk voor provinciale wegen in Brabant

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijBrabant