Arbeidsmarkt

Krapte arbeidsmarkt biedt kansen voor 50-plussers

Project Buddy Werkt biedt begeleiding aan werkzoekende 50-plussers

UWV: Krapte arbeidsmarkt biedt kansen voor 50-plussers

Het aantal WW-uitkeringen in december 2022 nam in Zuidoost-Brabant en Helmond-De Peel licht toe in vergelijking met de maand november. Ondanks die stijging blijft de krapte op de arbeidsmarkt groot. Maar nog niet iedereen vindt snel werk. Zo is dit voor 50-plussers soms lastig. Het aandeel van hen met een WW-uitkering is 47% in Zuidoost-Brabant en 48% in Helmond-De Peel. Net nu werkgevers meer moeite hebben personeel te werven én te behouden, kan de 50-plusser uitkomst bieden.

Langer recht op WW

Veel 50-plussers stromen na een WW-uitkering uit naar werk. Wel is er per leeftijd een groot verschil. In Zuidoost-Brabant stroomde in 2021 77% van de 50-55 jarigen uit naar werk, in Helmond-De Peel was dit 75%. De uitstroom van 50-55 jarigen van WW naar werk was in 2021 hoger dan 2020. De krapte op de arbeidsmarkt kan dus kansen bieden voor 50-plussers. Dit komt bijvoorbeeld omdat zij vaak langer recht op WW hebben opgebouwd dan lagere leeftijdsgroepen en zo langer tijd hebben om werk te vinden. Het beeld dat 50-plussers nauwelijks werk vinden, klopt maar deels. Bij andere leeftijdscategorieën is de uitstroom lager. 60-plussers stromen het minst vaak uit naar werk. Dit komt bijvoorbeeld omdat zij een jaar voor hun AOW-leeftijd kunnen zitten en bij uitstroom recht op AOW hebben.

Extra hulp: Buddy Werkt

Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt vindt nog niet iedereen snel werk. Voor 50-plussers kan dit soms nog lastig zijn. Om deze groep te helpen, startte UWV samen met de gemeenten Eindhoven, Heeze-Leende, Valkenswaard, Veldhoven, Waalre en Ergon het project Buddy Werkt. In dit traject krijgen werkzoekende 50-plussers begeleiding van ervaren werkgevers. De buddy is aanspreekpunt, klankbord, vraagbaak, adviseur en tipgever. Ook geeft deze toegang tot het netwerk dat de juiste baan kan opleveren. Inmiddels is de grens van 200 deelnemers doorbroken en hebben in Eindhoven zo’n 120 buddy’s van 75 verschillende organisaties een of meerdere keren meegedaan als buddy. Zo vond al 70% van de deelnemende werkzoekenden binnen dit traject werk. “Als buddy is het verbazingwekkend gemakkelijk om een werkzoekende professioneel te helpen”, vertelt Jeroen Gielen, bedrijfsleider Parts Distributiecentrum DAF Trucks. “Je hebt een goed gesprek met elkaar, opent een paar deuren, laat de werkzoekende snuffelen aan wat die wil en voor je het weet heeft hij of zij een baan. Je krijgt er veel waardering voor terug en het is leuk om te doen.” Inmiddels startte UWV samen met KempenPlus deze formule ook in De Kempen (gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel, Reusel-De Mierden). Er is nu al een actief netwerk van twintig Buddy’s die ervoor hebben gezorgd dat 75% van de deelnemende werkzoekenden binnen het traject een baan vonden

Vorig bericht Breda neemt deel aan Initiatief TruStone
Volgend artikel Restauratiesubsidie voor 10 Brabantse rijksmonumenten

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijBrabant