Nieuws

Nul procent

Sparen? Zijn er ook alternatieven? Bij sparen is niet veel rendement te behalen.


Een spaarvarken met een gleuf is zowat hetzelfde. Spaarrente vergelijken levert zeer kleine verschillen op. Zeker als het om relatief kleine bedragen gaat.

Vergelijking

De Triodosbank geeft een rendement van nul procent. Bij de omschrijving staat dat het rendement de ontwikkelingslanden ondersteunt en duurzaam is. Evi geeft aan dat alles wat gestort is zonder kosten opneembaar is. ING geeft een rente van 0,01 procent; op de Oranje spaarrekening of voor Unicef. Dezelfde vergoeding geeft de ABN AMRO. Regiobank biedt 0,02 procent. Een onbekende bank Lloyds biedt 0,20. Kleine verschillen dus.

Nul procent

De ABN Amro gaat de vergoeding stopzetten per 1 april. Vanaf die datum bedraagt de rentevergoeding dus nul procent. De Financiële Telegraaf heeft een peiling gehouden onder ruim veertienduizend spaarders bij de bank. Bijna de helft geeft aan dat zij de spaarrekening opzeggen. Bijna vijfentwintig procent blijft de spaarrekening aanhouden omdat er weinig andere spaaralternatieven zijn. Dertig procent zegt pas te vertrekken als de bank een negatieve rente gaat berekenen.

Huishouden

Gemiddeld heeft een Nederlands huishouden 35.000 euro spaargeld. Bij een rentevergoeding van 0,01 procent bedraagt de jaarlijkse vergoeding drie euro vijftig. Nederlanders sparen gemiddeld 6,43 procent van hun netto loon, maar er zijn verschillen. Huishoudens zonder kinderen sparen het meest. Alleenstaanden hebben gemiddeld vijfduizend euro als reserve. Het NIBUD adviseert tien procent van het netto inkomen te sparen. Dit betekent bijna één maand salaris op jaar basis.

Buffer

Een reserve blijft nodig. Voor de kosten van de apk keuring van de auto bijvoorbeeld of de verwarmingsketel die vervangen dient te worden. Volgens het NIBUD is het minimumbedrag wat iemand achter de hand dient te hebben afhankelijk van verschillende factoren; leefsituatie, koop of huurwoning, wel of geen kinderen. De hoogte loopt uiteen van een minimaal bedrag van €3.500 voor een alleenstaande tot €5.900 voor een echtpaar met vier kinderen.

Ofschoon gemiddeld gezien de spaartegoeden hoger zijn dan de minimumbedragen die het NIBUD berekend heeft, legt 15 procent van de Nederlanders geen geld opzij en 40 procent heeft te weinig spaargeld. Het gemiddeld bedrag wordt opgehoest door dertig procent van de Nederlanders die maandelijks een vast bedrag sparen. Zij sparen elke maand negen procent van hun inkomen.

Vorig bericht CM.com opent zijn eerste Amerikaanse kantoor in Los Angeles
Volgend artikel Omzet Sligro in 2019 met 2,1% gestegen, winst met 25% gedaald

Nu op WijBrabant