Economie

Omzet groothandel gedaald in derde kwartaal 2024

Negatieve omzetontwikkeling zet zich al zes kwartalen op rij voort

Omzet groothandel gedaald in derde kwartaal 2024

De omzet in de groothandel en handelsbemiddeling is in het derde kwartaal van 2024 met 0,6 procent afgenomen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Daarmee zet de negatieve omzetontwikkeling zich al zes kwartalen op rij voort. Dat blijkt uit recente cijfers van het CBS.

Stijging in landbouwproducten en voedingsmiddelen

Hoewel de meeste groothandelsbranches een omzetdaling rapporteerden, waren er enkele uitzonderingen. De groothandel in landbouwproducten zag de omzet stijgen met 8,8 procent, terwijl de omzet in voedingsmiddelen groeide met 6,7 procent. Alle andere sectoren binnen de groothandel hadden te maken met dalingen. Zo daalde de omzet in de branche overige gespecialiseerde groothandel met bijna 7,5 procent. Ook de groothandel in ICT-apparatuur, industriemachines en non-food kende een omzetafname.

Minder faillissementen in groothandel, maar stijging in totaal

In het derde kwartaal van 2024 gingen 100 bedrijven in de groothandel en handelsbemiddeling failliet, twee minder dan in het tweede kwartaal. In het totale bedrijfsleven nam het aantal faillissementen echter toe.

Vertrouwen van ondernemers verder gedaald

Het ondernemersvertrouwen in de groothandel en handelsbemiddeling zakte aan het begin van het vierde kwartaal naar -5,8 punten. Dat is een daling van 2,6 punten vergeleken met het voorgaande kwartaal. Voor het totale bedrijfsleven was het ondernemersvertrouwen eveneens negatief, met -3,1 punten, al was dit licht verbeterd ten opzichte van een kwartaal eerder.

Personeelstekort blijft grootste uitdaging

Een tekort aan arbeidskrachten blijft de belangrijkste uitdaging voor ondernemers in de groothandel. Aan het begin van het vierde kwartaal noemde 32,0 procent van de ondernemers personeelstekort als grootste belemmering, een stijging ten opzichte van het vorige kwartaal. Daarnaast gaf 25,3 procent van de ondernemers aan dat een gebrek aan vraag hun bedrijfsvoering hindert, een aandeel dat gelijk bleef. Het aandeel ondernemers dat een tekort aan productiemiddelen als grootste probleem zag, daalde naar 13,4 procent. Opvallend is dat 27,7 procent van de ondernemers geen enkele belemmering ervaart. Ondanks de lichte groei in specifieke branches blijft de algemene trend in de groothandel en handelsbemiddeling negatief. Ondernemers zullen naar verwachting ook in het vierde kwartaal geconfronteerd worden met uitdagende omstandigheden.

Vorig bericht Bedrijf uit Heerle levert ‘TopCoach van het Jaar 2024’
Volgend artikel Economie minister op werkbezoek bij Van Tilburg Mode & Sport

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijBrabant