Nieuws

Omzet van Aviko nam door coronamaatregelen met 70% af

De omzet is met 70% gedaald door de noodmaatregelen vanwege de coronacrisis


Steenderen/Cuijk
“De retail is goed voor 15% van ons afgezette volume. Er is de afgelopen weken wel iets meer verkocht via supermarkten, maar frites wordt toch vooral buitenshuis gegeten. Het foodservice-segment is goed voor 85% van onze afzet. De omzet is met 70% gedaald door de noodmaatregelen vanwege de coronacrisis. Dat maakt dat we dit jaar verlies gaan draaien”, meldt topman Chris Deen van Aviko.

De Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid is nu niet toepasbaar voor Aviko, omdat het een werkmaatschappij van Cosun is. Deen hoopt nog dat die regeling wordt bijgesteld. In België kan het bedrijf wel een beroep doen op steunmaatregelen van de overheid en of dat in Duitsland kan zoekt het bedrijf nog uit.

In Steenderen heeft Aviko nog een tijd door kunnen produceren voor de bewaring via het nieuwe vrieshuis. Deze opslag zit inmiddels bijna vol. Daarna gaat het bedrijf de verwerking van aardappelen tot frites verminderen. De contractueel vastgelegde aardappelen worden wel opgehaald maar worden vergist of tot veevoer verwerkt.

Deen stelt vast dat de afzet van frites in China wel weer op gang komt. De afzet viel daar op zijn top terug tot nog maar 5% van gebruikelijk. Inmiddels is dat weer circa 50%. Een deel van de Chinese klanten wordt normaal vanuit Nederland bevoorraad. Op dit moment zijn er in Zuidoost-Azië echter nog voldoende voorraden.

Aviko werkt voor zover dat mogelijk is aan een toekomstscenario wanneer de coronacrisis afzwakt. De restaurants, bedrijfs- en sportkantines en frituurzaken zullen op een gegeven ogenblik langzaam weer op gang komen, maar de afzet zal niet binnen enkele weken terug zijn op het oorspronkelijke niveau. Daarom wordt ook naar mogelijkheden gezocht om de verkoop via supermarkten te stimuleren.

bron: Boerenbusiness

Vorig bericht NSI sluit nieuwe huurovereenkomsten voor 2.000 m² in Het Binnenhof ’s-Hertogenbosch
Volgend artikel Markteffect bij beste drie onderzoeksbureaus van Nederland!

Nu op WijBrabant