Energietransitie

Provincie geeft impuls aan lokale energie-initiatieven

BODE Support ontvangt driejarige subsidie voor projectontwikkeling lokale energiecoöperaties

Provincie geeft impuls aan lokale energie-initiatieven

Foto: Van Envato Olivier

De provincie Noord-Brabant verstrekt een subsidie aan stichting BODE Support, een onderdeel van het Brabants Ontwikkelfonds Duurzame Energie (BODE). Met deze subsidie helpt de stichting lokale energie-initiatieven bij het opzetten van projecten gericht op de opwek van hernieuwbare energie en de aanvraag van ontwikkelfinanciering hiervoor. De provincie geeft met deze driejarige subsidie een impuls aan de projectontwikkeling binnen energiecoöperaties. Dit past naadloos in de Energie Agenda 2019- 2030 van de provincie, waarin ondersteuning van projecten gericht op lokaal eigendom een speerpunt is.

Brabant steunt lokale energie met hernieuwbare subsidie

BODE is een initiatief van de gezamenlijke Brabantse energiecoöperaties om elkaar te helpen bij het ontwikkelen van duurzame opwekprojecten en zo bij te dragen aan lokaal eigendom. Zowel door ondersteuning in de opstartfase via stichting BODE Support als door toegang te creëren tot kapitaal om de ontwikkeling financieel mogelijk te maken. Gedeputeerde Energie Jos van der Horst: “Eerder is gebleken dat het noodzakelijk is om lokale energiecoöperaties te helpen bij de meer technische en administratieve handelingen die komen kijken bij de ontwikkelfase van een opwekproject. Deze subsidie maakt dat mogelijk. Het helpt coöperaties om van idee naar realisatie te komen. Zo kunnen projecten door: een mooie stap om de betrokkenheid van Brabanders bij de energietransitie door lokaal eigendom te stimuleren, verder te verwezenlijken.”

De professionele ondersteuning van BODE Support richt zich op alle stappen die gezet moeten worden om te komen tot een vergunning voor een project. Bij een succesvol project draagt deze gedurende een aantal jaar een vergoeding per opgewekte megawattuur (MWh) af. Deze afdracht maakt het mogelijk weer andere coöperaties te ondersteunen. Met de subsidie verwacht BODE Support voldoende projecten te ondersteunen om na afloop van de subsidieperiode de activiteiten voort te zetten met de vergoeding vanuit de geslaagde projecten. Naar verwachting zijn in 2025 de eerste projecten in bedrijf. “Ik weet zeker dat we in Brabant de komende jaren diverse kansrijke projecten voorbij zien komen, waarin participatie van Brabanders een rol heeft en het draagvlak voor opwekprojecten toeneemt. Dat stemt natuurlijk positief. Het ontwikkelen, stimuleren en bundelen van nieuwe duurzame energievormen is enorm belangrijk voor de toekomst”, aldus Van der Horst.

Vorig bericht A2: afsluiting tussen Deil en Empel dag vervroegd
Volgend artikel DPD opent het 100.000e pakketpunt in Europa

Nu op WijBrabant