Nieuws

Provincie wil knelpunten arbeidsmigratie regionaal oplossen

Veel Brabantse bedrijven zijn afhankelijk van de circa 100.000 arbeidsmigranten die in onze provincie werken.


’s-Hertogenbosch - Aan geschikte huisvesting is echter een groot tekort. Mede hierdoor ontstaan sociale problemen, zoals slechte woonomstandigheden, te veel bewoners in een pand en (vrees voor) overlast in woonwijken. Brabantse gemeenten hebben behoefte aan advies, expertise, menskracht en ondersteuning. Regionale afspraken zijn nodig om knelpunten op te lossen, en de provincie gaat daarin het initiatief nemen. Dat stellen Gedeputeerde Staten voor aan Provinciale Staten, in antwoord op een motie die in april 2018 werd aangenomen.

In de motie droegen Provinciale Staten het college op samen met andere partijen te verkennen welke knelpunten arbeidsmigratie met zich meebrengt in Brabant. Zij vragen het college daarnaast wat de provincie kan doen om die knelpunten op te lossen.

Conclusies verkenning

Het PON, VNO-NCW Brabant Zeeland, ZLTO, BrabantAdvies en 51 Brabantse gemeenten droegen met kennis en ervaringen bij aan een brede verkenning. Ook bevroeg de provincie uitzendbureaus, bedrijven, huisvesters en belangenorganisaties. De verkenning definieert een arbeidsmigrant als een EU-burger uit Midden- of Oost-Europa, die zich tijdelijk in Noord-Brabant vestigt om werk voor laagopgeleiden te verrichten. Uit de verkenning, te vinden op www.brabant.nl/arbeidsmigranten, komen onder meer de volgende conclusies:

Hoewel exacte cijfers ontbreken, werken in Noord-Brabant ongeveer 100.000 arbeidsmigranten. De periode van hun verblijf varieert sterk: van kort (<3 maanden) verblijf tot middellang (<3 jaar) of lang (>3 jaar). De verblijfsduur is sterk bepalend voor het soort huisvesting dat nodig is en waar behoefte aan is: van grootschalige voorzieningen dichtbij het werk tot reguliere woningen in woonwijken. Demografische ontwikkelingen maken de inzet van arbeidsmigranten structureel noodzakelijk. Werkgevers in Noord-Brabant kunnen blijvend onvoldoende personeel vinden in met name de logistiek, agrarische sector en (voedingsmiddelen)industrie. Het gebrek aan geschikte huisvesting maakt de problematiek uiterst urgent en vraagt om een integrale aanpak van overheden en marktpartijen. Gemeenten en andere betrokkenen geven aan dat zij een gebrek hebben aan kennis en capaciteit om concrete vragen goed te begeleiden.

Knelpunten opheffen

De provincie kan een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van de knelpunten door een bestuurlijke regiegroep op te richten van provincie, gemeenten, marktpartijen en deskundigen. Dat stellen Gedeputeerde Staten voor in hun antwoord op de motie. De regiegroep, die onder leiding komt te staan van gedeputeerden Bert Pauli (Economie) en Erik van Merrienboer (Ruimte), stimuleert samenwerking en experimenten, deelt kennis en expertise en stemt af met het Rijk. Ook agendeert de provincie de huisvesting van arbeidsmigranten in de Regionale Ruimtelijke Overleggen. Daarin maken de vier Brabantse regio’s en de provincie jaarlijks afspraken over woningbouw, bedrijventerreinen, kantoren en detailhandel.

Vervolg

Gedeputeerde Staten hebben Provinciale Staten gevraagd voor de komende twee jaar 600.000 euro beschikbaar te stellen voor het inrichten en ondersteunen van de regiegroep en de acties die daar uit voortkomen. Provinciale Staten besluiten hierover bij de behandeling van de begroting voor 2019 op 9 november 2018.

Vorig bericht Brabantse economie groeit, maar alertheid is geboden
Volgend artikel Ryanair sluit thuisbasis op Eindhoven Airport

Nu op WijBrabant