Werkzaamheden

Rijkswaterstaat gunt groot onderhoud A2 en A12 aan Heijmans

Rijkswaterstaat heeft het groot onderhoud aan de A2 en A12 in Midden-Nederland

Rijkswaterstaat gunt groot onderhoud A2 en A12 aan Heijmans

Rijkswaterstaat heeft het groot onderhoud aan de A2 en A12 in Midden-Nederland aan bouwbedrijf Heijmans gegund. Het gaat om de A2 richting ’s-Hertogenbosch, tussen de knooppunten Oudenrijn en knooppunt Everdingen en de A12 richting Utrecht, tussen de aansluiting Nieuwerbrug (13) en knooppunt Oudenrijn.

Dit is het eerste project binnen de zogeheten ‘koploperaanpak duurzame wegverharding’, waarbij bedrijven worden uitgedaagd om het onderhoud aan de wegen zo duurzaam mogelijk te doen. De voorbereidende werkzaamheden starten in 2023.
Vanaf het voorjaar van 2024 wordt het asfalt vervangen door asfalt met een geluidsreducerende laag en vinden herstelwerkzaamheden plaats aan een aantal bruggen en viaducten. De werkzaamheden moeten volgens planning eind 2024 zijn afgerond.

Aanbesteding groot onderhoud A2 en A12

Zowel de A2 als de A12 vormen belangrijke verkeersaders in het midden van het land. De hinderaanpak is daarom een belangrijk onderwerp geweest in de aanbesteding bij het bepalen van de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Ook werden de aannemers uitgedaagd om duurzame asfaltmengsels aan te dragen voor de werkzaamheden. Bouwbedrijf Heijmans is hierbij als winnaar uit de bus gekomen. De opdracht heeft een waarde van zo’n 20 miljoen euro. Bas Versteegen, tendermanager Heijmans Infra BV: ‘Door een slimme aanpak en fasering is de veiligheid voor zowel wegwerker als weggebruiker optimaal en wordt hinder beperkt.

Heijmans is de uitdaging van de koploperaanpak aangegaan om te komen tot de meest duurzame asfaltmengsels voor deze aanbesteding. Zo werken we met circulair asfalt waarbij in de tussenlaag tot 70% hergebruikt asfalt en in de deklagen tot 60% hergebruikt asfalt wordt toegepast.’

Arend Nagel, projectmanager Rijkswaterstaat: ‘Met vertrouwen gaan we met Heijmans een uitdagend project tegemoet waarin we een primeur hebben met de koploperaanpak en we samen de uitdagingen aangaan om de bereikbaarheid van de omgeving te waarborgen.’

Koploperaanpak duurzame wegverharding

Als grootste wegbeheerder van Nederland neemt Rijkswaterstaat haar verantwoordelijkheid bij het behalen van de klimaatdoelen. We stappen daarom over op duurzame wegverharding, met de hoge kwaliteitsstandaard die we in Nederland gewend zijn. Onderweg naar klimaatneutraal en circulair werken, legt Rijkswaterstaat bij aanbestedingen de duurzaamheidslat voor asfalt steeds hoger.

De koploperaanpak moet investeringen in duurzame wegverhardingen voor bedrijven lonend maken. Daarom zorgen we dat tot 2030 ieder jaar in meerdere projecten, de duurzaamste alternatieven de ruimte krijgen. Zo verdienen duurzame koplopers hun innovatie terug en leveren zij samen met ons een bijdrage aan de transitie naar een duurzame infrasector. De aanbesteding van groot onderhoud A2 en A12 is het eerste project dat met deze insteek is aanbesteed. Bouwbedrijf Heijmans heeft in de aanbesteding maximaal gescoord op dit onderdeel.

Vorig bericht Funding Recrubo.ai opmaat voor 5 miljoen starters in 5 jaar
Volgend artikel Innovation Awards van Eindhoven Maker

Nu op WijBrabant