Nieuws

Miljoenensubsidie voor acht Brabantse rijksmonumenten

Acht Brabantse monumenten krijgen in totaal bijna drie miljoen euro restauratiesubsidie van de provincie Noord-Brabant.


Foto: Wim Hollemans; Aannemer Dré van Dinther (bij de roze muur) geeft uitleg over de restauratie aan wethouder Van der Poel en gedeputeerde Henri Swinkels (midden).

Gedeputeerde Henri Swinkels overhandigde de beschikking zaterdag 2 februari  persoonlijk aan vertegenwoordigers van Kasteel d’Oultremont (het roze kasteel) in Drunen (400.000 euro), Landgoed Haanwijk in Sint-Michielsgestel (394.401 euro) en Soeterbeek in Nuenen (400.000 euro). Vijf andere monumenten ontvangen de beschikking per post.

De subsidie is bedoeld voor restauratie en instandhouding van rijksmonumenten. Gedeputeerde Henri Swinkels (Leefbaarheid en Cultuur): “De verbindings- en verbeeldingskracht van erfgoed is de basis voor ons erfgoedbeleid. Brabant is bezaaid met erfgoed, van oude kloosters en fabrieken tot forten en molens. Al dat erfgoed vertelt iets over onze identiteit, maakt ons verleden zichtbaar en verbindt ons er mee. Dat willen we zichtbaar maken en houden.â€

Verhalen

Daarbij ligt de focus van de provincie op vier verhaallijnen: Religieus Brabant, Bevochten Brabant, Bestuurlijk Brabant en Innovatief Brabant. “We investeren juist in erfgoed dat een belangrijke rol speelt in deze verhalen van Brabant. Deze restauratieregeling past daar in. Bij de tien monumenten die nu subsidie krijgen, zitten met de Sint-Jan in den Bosch (400.000 euro) en Kasteel Heeswijk (290.542 euro) ook twee van onze vier topmonumenten, alle vier absolute iconen van de Brabantse geschiedenisâ€, aldus Swinkels.

De overige monumenten die een subsidie ontvingen zijn  stichting Nazareth in Gemert (240.110 euro), de Heilig Hartkerk in Breda (400.000 euro) en molen De Eendragt in Kaatsheuvel (400.000 euro).

Herstel en restauratie

Bij alle monumenten wordt de subsidie gebruikt voor herstel en restauratie, zoals het vervangen of restaureren van zaken als daken, gevels en ramen.

Vorig bericht IJzerpoeder als circulair alternatief voor kolen
Volgend artikel Brouwerij de Molen maakt samenwerking met Swinkels Family Brewers compleet

Nu op WijBrabant