Horeca

SterkWater laat bezoekers kennis maken met Fort Giessen

Horeca beleving op historische locatie

SterkWater bezoekers Fort Giessen

Giessen,
In juli is er de kans om Fort Giessen op een culinaire manier te ontdekken. Van 7 t/m 31 juli vindt hier reizend restaurant SterkWater plaats, een horeca beleving die de verborgen verhalen van de Hollandse Waterlinie tot leven wekt. Op Fort Giessen worden bezoekers meegenomen op een culinaire avond vol verhalen, heerlijk eten en muziek. Met een menu dat is geïnspireerd op het verdedigingswerk, laat SterkWater haar bezoekers de Nederlandse geschiedenis op een bijzondere manier beleven.

Unieke horecabeleving op bijzondere locatie

Iedere editie strijkt SterkWater neer op bijzondere locaties zoals kastelen, forten, bunkers en historische plekken langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze editie is dit Fort Giessen, met één van de grootste nog intacte artillerieloodsen van Nederland. Bezoekers duiken dieper in de locatie en ontdekken verborgen verhalen door middel van smaken, livemuziek en een spannende ontdekkingstocht. Gasten wandelen langs de bijna 150 jaar oude gebouwen, de gracht, een uniek bovengrondse loopgraaf en het kanon van het fort. Daarna strijken ze neer voor een diner op de historische binnenplaats.

Alle gerechten zijn gebaseerd op de geheimen die het fort en de Nieuwe Hollandse Waterlinie rijk zijn. SterkWater laat bezoekers kennis maken met Fort Giessen. Niet alleen de geschiedenis is terug te vinden op het bord. SterkWater zorgt samen met lokale culinaire vrienden voor heerlijke verrassingen, zoals Lekker Gemekker uit Altena, De Fruitschuur en Buitengewoon Varkens. Voor de liefhebbers is er ook een vegetarische variant van het menu en met het inbegrepen drankarrangement kunnen bezoekers heerlijke bijpassende wijnen of alcoholvrije mocktails proeven.

Fort Giessen

SterkWater en Brabants Landschap zijn een 3-jarige samenwerking aangegaan om de verhalen van Fort Giessen te vertellen. Het Fort bij Giessen dateert uit 1881 en is het meest zuidelijke fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Samen met 44 andere forten en batterijen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Waren zij verantwoordelijk voor de bescherming van Holland tegen vijanden uit het oosten en zuiden. Sinds vorig jaar is de gehele Nieuwe Hollandse Waterlinie zelfs UNESCO werelderfgoed. Fort Giessen moest een directe aanval op de vesting Woudrichem voorkomen en hield met zijn geschut de zuidelijke Maasdijk onder vuur.

In het fort is een museum over de Eerste Wereldoorlog, waarin Fort Giessen volledig bemand was en de soldaten hun tijd vulden met gevechtsoefeningen. Ook legden zij een loopgraafstelling aan met schuilplaatsen, waarvan er een aantal nog terug te vinden zijn rondom het fort. Tijdens de SterkWater editie wordt o.a. het verhaal van soldaat Jacob Haarsma gevolgd, die werd opgeroepen en gelegerd in Almkerk van waaruit hij zijn werkzaamheden moest uitvoeren. Hij hield een dagboek bij waarin hij elke dag beschrijft de situatie van werken, slaap, onderkomen en vrijetijd. Bezoekers van SterkWater zullen op unieke wijze worden meegenomen in deze bijzondere verhalen.

Vorig bericht Elektrische asfaltspreidmachine in gebruik op N395
Volgend artikel Innovatieve ideeën voor Van Gogh Museum en ASML

Nu op WijBrabant