Financieel

Vier op tien Gen-Z’ers verwacht vóór vijftigste financieel onafhankelijk te zijn

39 procent van respondenten heeft geen financiële doelen, ook spaart 43 procent niet voor toekomst

Vier op tien Gen-Z'ers verwacht vóór vijftigste financieel onafhankelijk te zijn
Amsterdam,
41 procent van alle Nederlandse Gen-Z’ers gaat ervan uit nog voor hun vijftigste met pensioen te gaan. Dit blijkt uit een onderzoek van bunq onder 1.016 Nederlandse Millennials (28-42 jaar oud) en Gen-Z’ers (18 tot 27 jaar oud) uitgevoerd door PanelWizard.

Ondanks dat ze hun financiële toekomst rooskleurig inzien, heeft maar liefst één van de drie ondervraagde Gen-Z’ers zichzelf geen financiële doelen gesteld. Ook zet veertig procent geen geld opzij voor later.

Millennials op hun beurt zijn een stuk minder optimistisch dan de generatie na hen. Desondanks verwacht nog altijd bijna een kwart van hen financieel onafhankelijk te zijn voor hun vijftigste verjaardag. Een belangrijke reden hiervoor lijkt te zijn dat Millennials minder concrete (financiële) toekomstplannen hebben dan Gen-Z’ers; zo heeft 41 procent van de Millennials geen duidelijke financiële doelstellingen en spaart 43 procent niet voor de lange termijn.

“Sparen en budgetteren zijn de belangrijkste voorwaarden voor gezonde financiën, zowel zakelijk als privé”, zegt Ali Niknam, oprichter en CEO van bunq. “Dankzij slimme technologie kunnen banken hun gebruikers steeds meer inzicht bieden in hun uitgavenpatroon en helpen financiële doelen te stellen. Wij bieden bijvoorbeeld de mogelijkheid om automatisch te budgetteren, waarbij je inkomsten automatisch worden verdeeld over verschillende subrekeningen.”

Eigen baas

Een eigen bedrijf beginnen en deze vervolgens succesvol uitbouwen, is een van de meest toegankelijke manieren om nog voor je vijftigste financieel onafhankelijk te zijn. Uit het onderzoek blijkt dat 53% van de Millennials en Gen-Z’ers weleens heeft overwogen om voor zichzelf te beginnen. Opvallend genoeg is voor maar liefst 59 procent van alle respondenten niet geld, maar vrijheid de belangrijkste reden hiervoor. Met 67 procent vinden vooral Gen-Z’ers het belangrijk om hun eigen werktijden en locatie te kunnen bepalen. Onder Millennials bedraagt dit ruim de helft van de respondenten (54 procent). Ali Niknam: “Jongeren stellen hele andere eisen aan werk dan de generaties voor hen. Dit zien wij ook terug in hun bankbehoeften: even een lokale rekening openen als je op een vliegveld de gate uitloopt is tegenwoordig normaal.”

Digital nomads

Een belangrijke subcategorie binnen het onderzoek zijn de Gen-Z’ers en Millennials die leven en werken in het buitenland; zogenoemde digital nomads. Vergeleken met hun leeftijdsgenoten zetten zij vaker geld opzij voor de toekomst (67 procent tegenover 57 procent). Ook zijn digital nomads meer geneigd om heldere financiële doelen te stellen (67 procent tegenover 59 procent). Wellicht spelen – als een gevolg hiervan – twee van de drie in het buitenland wonende respondenten wel eens met het idee om een eigen bedrijf te starten. Onder hun thuisgebleven leeftijdsgenoten bedraagt dit slechts vijftig procent. Ali Niknam: “Steeds meer Europese jongeren wonen en werken voor een langere periode in het buitenland. Die internationale levensstijl vraagt om een lokale manier van bankieren, ongeacht je locatie of bij welke bank je zit. We zien dan ook dat digital nomads veel gebruik maken van de verschillende vreemde valuta die je in de bunq app in één overzicht kan beheren.”

Vorig bericht Eindhovenaren welkom bij installatie nieuwe burgemeester Jeroen Dijsselbloem
Volgend artikel Rebranding symboliseert nieuw hoofdstuk voor Zandbeek

Nu op WijBrabant