Infrastructuur

Waterinlaat Roode Vaart in Moerdijk geopend

Ook in droge perioden genoeg zoet water beschikbaar voor de regio

Waterinlaat Roode Vaart Moerdijk

Moerdijk,
Minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers en de deltacommissaris Peter Glas openen de waterinlaat Roode Vaart in Moerdijk. De inlaat zorgt ervoor dat er ook in droge perioden genoeg zoet water beschikbaar blijft voor de regio. Zij werden verwelkomd door gedeputeerde Hagar Roijackers en de dijkgraaf van waterschap Brabantse Delta Kees Jan de Vet namens het Gebiedsoverleg Zuidwestelijke Delta. Hagar Roijackers is voorzitter van dit overleg.

Waterinlaat Roode Vaart realiseert een ’tweede kraan’

Water in sloten en rivieren is belangrijk voor de natuur, landbouw en recreatie. Langer aanhoudende droogte komt steeds vaker voor en er wordt geprobeerd het beschikbare water zo goed mogelijk vast te houden en te verdelen. Het was voorheen alleen bij Oosterhout mogelijk om extra water voor het West-Brabantse Mark-Vlietsysteem (en de hieraan grenzende polders) binnen te laten. Bij sluis Roode Vaart in Moerdijk is daarom een ’tweede kraan’ voor dit gebied gerealiseerd.

Regio weerbaarder maken tegen droogte

Minister Mark Harbers: ”Indrukwekkend om te zien hoe via de Roode Vaart-sluis 3,500 liter water per seconde vanuit het Hollands Diep naar binnen kan stromen en zo zorgt voor een verbeterde aanvoer van zoetwater. Samen met Water tussen Wal en Schelde zijn het twee belangrijke projecten van het Deltaprogramma Zoetwater die de regio weerbaarder maken tegen droogte en zorgen voor voldoende zoet water. Met het oog op meer extreme weersomstandigheden, door klimaatverandering, is het immers minstens zo belangrijk om water vast te houden in geval van droge periodes als het tegenhouden van water tijdens natte periodes.”

Deltacommissaris Peter Glas: ”We hebben ook nu weer een droge periode en dan zien we hoe belangrijk het is dat we maatregelen nemen om voldoende zoet water beschikbaar te hebben, voor de natuur, de landbouw en andere bedrijven. Het is heel goed dat West-Brabant nu een 2e inlaatpunt voor zoet water heeft en de regio Zuidwestelijke Delta verder aan de weg timmert met maatregelen om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Dit is net als water besparen en water vast houden hard nodig, willen we in onze delta op termijn ook prettig en veilig kunnen blijven wonen.”

Naast de minister, deltacommissaris, de dijkgraaf en Hagar Roijackers vond de officiële opening van de waterinlaat Roode Vaart plaats in aanwezigheid van de jeugddijkgraaf van Nederland Julia Goets en 80 projectpartners en betrokkenen.

Water tussen Wal en Schelde benut kansen afstromend water

De minister en deltacommissaris namen met de projectpartners ook een kijkje bij het zoetwaterproject Water tussen Wal en Schelde. Dit project onderzoekt de kansen om het afgestroomde water aan de voet van de Brabantse Wal te benutten. Op dit moment stroomt dit water, ongeveer 30 miljoen kuub per jaar, ongebruikt de Westerschelde in. De partners waterschappen Brabantse Delta en Scheldestromen, provincies Zeeland en Noord-Brabant en Evides Waterbedrijf zien volop kansen. Zij willen geen druppel verspillen van het water dat vanaf Brabants grondgebied Zeeland instroomt.

Het gezelschap startte met een wandeling vanaf bezoekerscentrum De Kraaijenberg met zicht op de Brabantse Wal en het Markiezaatsmeer. Hierna bezochten ze natuurgebied de Noordpolder. Tijdens het bezoek werd meer verteld over de ambitie van het project. Ook gaven de projectpartners een uitgebreide toelichting op de kansrijke deelprojecten voor het benutten van afstromend water die dit jaar onderzocht worden. Die gaan over natuurontwikkeling, landbouwwater, waterkwaliteit en drinkwatervoorziening.

Samen stappen zetten in zoetwatervoorziening

Kees Jan de Vet: ”Juist nu we een versnelling van de klimaatverandering zien is het erg belangrijk om met de minister en de deltacommissaris twee Zuidwestelijke Delta-projecten te bezoeken. We begaven ons weliswaar op Brabants grondgebied maar beide projecten kennen een regionaal belang en verbinden de zoetwatervoorziening voor West-Brabant en Zeeland. De samenwerking tussen de betrokken partijen verloopt erg goed en maakt dat we deze projecten, met financiële steun uit het Deltafonds, kunnen realiseren.”

Hagar Roijackers: ”Zeker in deze regio kennen we de strijd tegen het water. Met de klimaatverandering is dat blijvend actueel. Naast veiligheid willen we nu water langer vasthouden bij droogte en voldoende en schoon water behouden voor de natuur, de landbouw en ons drinkwater. Voor nu en voor later. Deze dag hebben we kunnen zien dat we alleen dankzij intensieve samenwerking stappen kunnen maken.”

Vorig bericht Praxis Veghel klaar voor toekomst met Phygital concept
Volgend artikel Gadgets, marketingtools en salestips op PromZ.Live Zuid

Nu op WijBrabant