Op nieuwe koers

Wij Ondernemer Op Nieuwe Koers: Liesbeth Oudshoorn

“Ik wil straks geen spijt krijgen van dingen die ik niet heb gedaan”


WijBrabant laat elke week een ondernemer aan het woord die het roer heeft omgegooid en een nieuwe koers is gaan varen.

Portret Liesbeth Oudshoorn

Liesbeth Oudshoorn

Liesbeth Oudshoorn (63) woont samen met haar man Marcel van Zweden in Ossendrecht in een bosrijk natuurgebied. In 2010 heeft ze het roer drastisch omgegooid: van interim (verander)manager naar kunstenaar. In dat jaar besloot ze om van haar abstracte/figuratieve kunst een business te maken. Inmiddels heeft ze samen met haar man twee kunstbedrijven: Lbetho Art en Xelboo BV.

“Sinds 1998 ben ik zelfstandig interim manager, dat was nog in een tijd dat de interim manager nog niet bestond en van ZZP had niemand nog gehoord. Aangezien ik vanaf het begin mijn vak en zelfstandigheid serieus heb genomen, heb ik daartoe een BV gestart, ik heb een MBA gedaan en ook een vervolgopleiding gericht op interim managent op Nyenrode.

Schilderen als hobby

Ik heb altijd veel geschilderd en getekend voor hobby. Dat werk hing in onze woonkamer. Op een gegeven moment (begin 2010) vertelde een goede vriend mij dat hij mijn werk zo mooi en bijzonder vond. Hij vroeg mij wat ik het liefste zou willen doen: interim werk of schilderen. Ik zei direct: ‘schilderen natuurlijk’. Toen hij mij vroeg waarom ik dat niet deed, heeft mij aan het denken gezet. Ik was toen 56 jaar oud en ik dacht: Ja, als ik het nu niet doe, wanneer zou ik dan datgene gaan doen waar mijn hart ligt? Ik wil straks geen spijt krijgen van dingen die ik niet heb gedaan. En als ik nog langer wacht dan ben ik echt te oud om nog iets te bereiken in de kunst.

Exposities

Ik heb mijzelf op mijn verjaardag in juni een masterclass bij een gerenommeerde kunstenaar cadeau gedaan. Daarna ben ik begonnen als kunstenaar. In februari 2011 had ik mijn eerste expositie en direct twee schilderijen verkocht. Na de eerste masterclass heb ik nog diverse workshops en opleidingen gevolgd en gelukkig leer ik nog steeds bij.

Ik exposeer en verkoop veel in het buitenland. Ik heb exposities gehad in Miami, New York, Londen, Parijs, Vietnam, Lissabon, Denemarken, Boekarest, Italië, Brazilië, Duitsland en nog veel meer landen. Ik exposeer en verkoop ook regelmatig in Nederland.

Relatiegeschenk

Sinds vorig jaar richt ik mij vooral op bedrijven als klant. Ik maak nu veel kunst als relatiegeschenk die ik aanbied via mijn tweede bedrijf Xelboo. Enerzijds beschilder ik klompjes, daarbij richt ik mij vooral op Nederlandse bedrijven met veel buitenlandse relaties, maar ook op buitenlandse bedrijven met Nederlandse roots. Anderzijds maak ik kleine schilderijtjes voor bedrijven. Beide maak ik desgewenst in grotere hoeveelheden, geheel naar de wens van de klant in zijn kleuren, bijvoorbeeld een thema met artists impression van het logo. Daarbij staat de klant centraal en voor mij is het belangrijk dat die 100% tevreden is. De klompjes zijn allemaal handgeschilderd en verkrijgbaar in diverse maten. Van de schilderijtjes maak ik prints in hoge kwaliteit bij grote hoeveelheden, dan is het ook goedkoper.

Rijk en beroemd

De stap heeft mij tot nu toe deels gebracht wat ik hoopte. Ik wilde binnen 5 jaar “rijk en beroemd” zijn. Dat ben ik nog niet. Ik kan ook nog niet volledig van de kunst leven. De buitenland exposities kosten veel en het levert niet altijd voldoende op om de kosten te dekken. Daarnaast geef ik altijd een percentage van mijn opbrengsten aan goede doelen. Ik ben op de goede weg en misschien was 5 jaar een te korte periode. Ik ben er van overtuigd dat dit slechts een kwestie van tijd is. Rijk zijn (in de zin van veel geld hebben) zegt mij niet zo heel veel, maar het zorgt ervoor dat ik mijn goede doelen kan blijven ondersteunen. Ik voel mij wel heel rijk, ik ben gezond, woon in een prachtige omgeving heb een lieve man, fantastische buren en twee superlieve katten en een prachtige en lieve hond. Wat wil een mens nog meer?

Leven van de kunst

Ik wil graag dat onze kunstbedrijven succesvol worden. Ik wil daarvan kunnen leven en ik wil graag dat het door kan gaan, ook als ik zelf niet meer kan werken. Lbetho Art en Xelboo moeten een begrip worden in de kunstwereld. Daarnaast wil ik graag dat ik de goede doelen die ik een warm hart toedraag blijvend kan sponsoren. Wat de goede doelen betreft: ik wil graag bijdragen aan verbeteren van kwaliteit van leven. Dat is dus erg breed. Ik heb nu zo’n 10 doelen die ik op regelmatige basis ondersteun.

Mijn lijfspreuk is: “Ik maak er weer een mooie dag vanâ€

Daar begin ik de ochtend mee. Daarnaast ben ik iedere dag dankbaar voor wat ik heb. Ik bedenk iedere avond welke dingen ik die dag heb bereikt en waar ik blij en tevreden mee ben. Daarnaast maak ik alvast een plan en mijn to do’s voor de volgende dag.”

Lbetho Art

kunst@lbetho.nl
www.lbetho.com

Xelboo

contact@xelboo.com
https://xelboo.com

Vorig bericht Kaldi Bergen op Zoom franchisenemer van het jaar 2017
Volgend artikel 6 nieuwe faillissementen in Noord-Brabant (o.a. Double Drive B.V. (Handelsnaam Joezz), Mes B.V. (Handelsnaam Restart))

Nu op WijBrabant