WijOpDeWeg

4X4ELECTRIC gaat informeren over elektrisch reizen

40.000 kilometer rijden met reguliere elektrische gezinsauto die opgeladen wordt met mobiel zonnepanelen pakket

4X4ELECTRIC gaat data informeren over elektrisch reizen

Helvoirt,
Als we kijken naar de range van een elektrische auto, wat heeft hier dan impact op? Met wind tegen weten we dan de range afneemt, maar hoe groot is deze impact en wat gebeurt er bij zijwind? Wat is de impact van een regenbui of van een extreem warme dag? Of van de ondergrond waar we overheen rijden? En wat is de impact van deze elementen op de gezondheid van de accu?

Dit is exact wat 4X4ELECTRIC gaat doen, gedurende de expeditie van Nederland naar Zuid-Afrika en terug met een reguliere elektrische auto

De expeditie

Maarten van Pel en Renske Cox, een koppel uit Helvoirt (Noord-Brabant), rijden van Nederland naar Zuid-Afrika en terug, een reis van 40.000km. Dat doen ze met een reguliere elektrische auto die ze onderweg opladen met flexibele lichtgewicht zonnepanelen. Ze slapen in een daktent en koken op een inductie kookplaat. Onderweg bezoeken ze projecten die bijdragen aan duurzaamheid. Het doel? Anderen inspireren in hoe leuk én haalbaar het kan zijn om je leven te verduurzamen. In november vertrekken ze voor een reis die naar verwachting een jaar zal duren.

Van data naar nieuwe kennis

Om de expeditie naar een hoger niveau te tillen werkt 4X4ELECTRIC samen met Itility. Een system-engineering bedrijf uit Eindhoven dat technologie en data samenbrengt tot innovatieve oplossingen voor hun klanten in de high-tech, agri en energy. Dit is exact waar Itility ook bij ondersteunt tijdens de expeditie. Met tools van Aviloo, Getac en Calypso Instruments. Wordt data verzameld uit de auto om deze live te streamen naar Itility in Nederland. Hier zal de data door Itility geanalyseerd worden om een overzichtelijk en informatief dashboard te presenteren op de website van 4X4ELECTRIC. Naast de data zullen op de website ook ontdekkingen gedeeld worden naar aanleiding van de analyses.

Studenten zetten hun creativiteit in

Itility doet dit niet alleen. Nu al zijn er ICT studenten van ZUYD Hogeschool aangehaakt om hun creativiteit in te zetten. Maarten en Renske, de kartrekkers van de expeditie, helpen de studenten samen met Itility in hun challenges. “We moesten even schakelen in het begin” alsdus de studenten, “als we met een idee kwamen hadden Maarten en Renske dit de week erop al toegepast.” Voor hen is dit daarmee direct een mooie kennismaking met het bedrijfsleven. Daarnaast werkt het enthousiasme vanuit 4X4ELECTRIC aanstekelijk als het gaat deze onderscheidende expeditie.

Vanaf nu zullen gedurende de gehele expeditie van ongeveer 1 jaar continu studenten aangehaakt blijven bij het analyseren van de data samen met Itility. 4X4ELECTRIC gaat met data informeren over elektrisch reizen. Zo maken studenten op een leuke manier kennis met de waarde die ICT en data kan bieden bij verduurzamen.

Dutch Tour

Van 20 september tot en met 16 oktober 2022 reist het koppel door Nederland om de laadtechniek evenals de datatools te testen en duurzame projecten in Nederland te bezoeken.

Vorig bericht Elektrische asfaltspreidmachine in gebruik op N395
Volgend artikel Oproep minister van Regiozaken tijdens Nationale DorpenTop

Nu op WijBrabant