Onder de naam ‘Noodtransport Oekraïne’ is initiatiefnemer Alexander van Laak van Lecaro BV uit Schaijk, de Brabantse gemeente Maashorst, begonnen hulpgoederen te sturen naar burgers in het getroffen oorlogsgebied. Samen met zijn accountant Rob van Berloo van Tenzing Accountants uit Oss, vrijwilligers van stichting StiMiRo, de gemeente Maashorst, enkele leden van Rotary Schaijk en ondernemers van VAEX uit Reek zette hij noodtransporten op naar de Oekraïense stad Ternopil. “Inmiddels zijn er 16 vrachtwagens vol spullen naartoe.”
Van Laak heeft een goede band met zijn Oekraïense leveranciers. “Met een van hen belde ik op het moment dat zij met haar gezin met jonge kinderen in de schuilkelder zat en het luchtalarm afging.” Het maakte indruk op de ondernemer. “Het zette mij aan het denken: wat kan ik betekenen? Poetin kan ik niet stoppen, overheden kan ik niet beïnvloeden, maar noodtransporten regelen ligt wel binnen mijn mogelijkheden. Ik faciliteer het graag voor anderen.”
300 kilometer het oorlogsgebied in
Dankzij de jarenlange ervaring van Lecaro in de (Oekraïense) logistieke wereld verlopen de transporten soepel. Van Laak: “Donateurs van geld en goederen kunnen we daardoor ‘ontzorgen’. De chauffeurs voorzien we bovendien van alle noodzakelijke documenten en benodigdheden voor hun reis naar Oekraïne.”
Afgelopen week zijn vrachtwagen nummer 14, 15 en 16 met goederen naar de Oekraïne vertrokken. “Komende week staan er nog zo’n 4 a 5 noodtransporten op de planning.” Waar veel andere initiatieven zich richten op omringende landen, en voornamelijk Polen, reizen de chauffeurs van NoodtransportOekraïne.nl af naar de Oekraïense stad Ternopil. “De wagens gaan zo’n 200 a 300 kilometer het oorlogsgebied in.” Vanaf Ternopil worden de goederen door Stichting Caritas verdeeld en in busjes naar plaatsen als Lviv en Kiev gebracht.
Contact met OLVG voor medische goederen
Accountant Rob van Berloo van Tenzing Accountants zette zijn netwerk in, zodra hij hoorde van de actie van Van Laak. Van Berloo: “Onze drijfveer is mensen in het oorlogsgebied kunnen helpen.” Hij regelde onder andere contact met het OLVG, het stadsziekenhuis van Groot-Amsterdam, voor medische en medicinale goederen. “Via mijn warme relatie bij het OLVG is er ook contact nu met andere ziekenhuizen in Nederland.” Dankzij het contact met Stichting Caritas kunnen medicinale goederen op specifieke bestemmingen in Oekraïne worden gebracht.
Meer hulpgoederen nodig
Sinds het eerste uur groeiden samenwerkingen verder uit; via de stichting StiMiRo en de gemeente Maashorst kwamen er vrijwilligers die helpen met inladen en overpakken van alle hulpgoederen; de gemeentewerf in Schaijk bood ruimte aan de vrachtwagens. “We zijn heel dankbaar voor alles wat er ingezameld wordt voor de getroffen mensen uit Oekraïne.” Zolang de situatie in Oekraïne het toelaat, de vrachtwagens kunnen blijven rijden en zolang de initiatiefnemers voldoende goederen en donaties bij elkaar krijgen, blijven ze doorgaan met de transporten.
“Volgende week willen we nog zo’n 5 noodtransporten sturen, dus er is nog altijd veel nodig: medicinale goederen, verbanden, matrassen, slaapzakken, maar ook geconserveerd, houdbaar voedsel.”
Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!
Via onze partner managementboek.nl