Mobiliteit

Contactloos betalen in openbaar vervoer succesvol

Nieuwe manier van betalen moet zich over tijd bewijzen

Contactloos betalen in bus succesvol

De nieuwe manier van contactloos betalen in het openbaar vervoer in Brabant, OVpay, is succesvol ingevoerd. OVpay staat voor contactloos in- en uitchecken via betaalpas, creditcard, telefoon of smartwatch in de bus. Dit kon al op sommige plekken in het land en sinds eind september ook in Brabant. In de eerste weken na introductie checkten reizigers die eerst een los kaartje kochten, in 1 op de 4 gevallen al in met hun telefoon, betaalpas, creditcard of smartwatch. In sommige regio’s was dat zelfs 1 op de 3.

De nieuwe manier van betalen moet zich over langere tijd nog wel bewijzen, maar daar hebben de vervoersbedrijven in Brabant en de provincie alle vertrouwen in. “In- en uitchecken met je betaalpas of telefoon in plaats van met de vertrouwde OV-chipkaart is de toekomst. Het maakt het voor reizigers nog makkelijker om de bus te nemen”, zegt gedeputeerde Suzanne Otters-Bruijnen. “Het is mooi dat het ov met z’n tijd meegaat door deze nieuwe manier van betalen.”

Vaak goedkoper dan een los kaartje

Met OVpay betalen is mogelijk in alle 3 de Bravo-vervoersgebieden, dus zowel in de bussen van Arriva als die van Hermes. “Je zag direct na het invoeren van OVpay dat reizigers het gemak herkenden. Het is ook net zo makkelijk als een OV-chipkaart: je checkt in en uit door je telefoon of betaalpas voor de lezer met het OVpay-logo te houden en klaar. Zo simpel is het”, legt regiodirecteur Jan Pieter Been van Arriva uit.
Zijn collega Martijn Mentink van Hermes vult aan dat in Zuidoost-Brabant waar de bussen van Hermes rijden, direct na invoering al 1 op de 4 reizigers die een kaartje kochten op de nieuwe manier betaalden. “Dat durf ik wel een succes te noemen. En je ziet het aantal reizigers dat zo betaalt verder stijgen.”
Het tarief bij OVpay is hetzelfde als met de OV-chipkaart. Je betaalt dus per kilometer. Dit is in de meeste gevallen goedkoper dan een los kaartje.

Vorig bericht 'Brabant staat komende 20 jaar voor grote verstedelijkingsopgave'
Volgend artikel Bebouwde kom Hoeven uitgebreid na afspraken omwonenden N640

Nu op WijBrabant