Investering

Cultuurfonds Noord-Brabant investeert in 61 cultuur- en natuurprojecten  

Ruim € 300.000 voor bijzondere projecten in Noord-Brabant

Foto Christel Doevendans

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant draagt in het derde kwartaal van 2023 voor € 301.877 bij aan 61 bijzondere cultuur- en natuurprojecten in de provincie. Elk kwartaal is het mogelijk om een financiële bijdrage aan te vragen voor een project. Hoe dit werkt, is te vinden op de website van het Cultuurfonds. Hieronder worden enkele bijzondere projecten toegelicht. 

Tilburgse Sterrentocht

Stichting Het Vierde Geschenk kan voor de Tilburgse Sterrentocht rekenen op € 5.000. Op 6 januari 2024 vindt voor de tweede keer de Sterrentocht plaats in het centrum van Tilburg. De culturele manifestatie draait om inclusiviteit, diversiteit en solidariteit. Het thema licht staat centraal, omdat licht alle culturen verbindt. De Sterrentocht biedt zang, dans, theater, muziek en poëzie uit verschillende culturen. Tijdens de tocht worden tientallen lichtsculpturen meegedragen, die zijn gemaakt op scholen en in wijkcentra. Ook de Tilburgse stadscomponist en (junior) stadsdichter leveren een bijdrage aan het winterevenement.

‘Het Huis 44-24’

Stichting de Theatermakers uit Gemert ontvangt voor de productie ‘Het Huis 44-24’ een bijdrage van € 7.500. ‘Het Huis 44-24’ is een familieverhaal waarin het verleden in gesprek gaat met het heden. Het verhaal speelt zich af in twee periodes: in 1944 toen het Zuiden van Nederland werd bevrijd en in 2024, 80 jaar later. Het script is geschreven door Lucas de Waard en gaat over het onvermogen te zien wat je hebt en over de kracht om het te beschermen als het in gevaar komt. Een verhaal over hoeveel we op elkaar lijken en over wat ons uiteindelijk menselijk maakt. Centraal staat ‘Het Huis’; wat speelde zich hier vroeger af en wat gebeurt er nu? Is er eigenlijk wel zo veel veranderd? De voorstellingen zijn in mei en juni 2024 te zien in de open lucht in Noord-Brabant en (Noord-)Limburg. Per speellocatie worden lokale namen en verhalen in het script verwerkt. Zo wordt de binding met de omgeving en historie extra verstevigd.

Rain Reef

Stichting Urban Reef kan voor haar project Rain Reef in Eindhoven rekenen op een bijdrage van € 3.750.
In het project Rain Reef worden met behulp van regenwater zelfvoorzienende sculpturen gecreëerd die de groei van levendige ecosystemen mogelijk maken in steden. Met haar ecologische kunstwerken brengt Urban Reef de spontane wildernis in de stad terug. Zo willen ontwerpers Pierre Oskam en Max Latour een revolutie ontketenen in de manier waarop we stedelijke ruimtes waarnemen en ermee omgaan. Tijdens de Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven (21-29 oktober) wordt de innovatieve en duurzame oplossing gepresenteerd. Het project zal fysiek te zien zijn op het Ketelhuisplein in samenwerking met Biobased Creations en in het Klokgebouw, de hoofdlocatie van DDW.

Vorig bericht Eerste editie van LEVEL UP was groot succes
Volgend artikel Limosjiene en Mars-chine, winnaars Innovation Awards 2023

Nu op WijBrabant