FashionTech

FashionTech op de Eindhoven Maker Faire 2023

Op 23 en 24 september: 10e editie Eindhoven Maker Faire, met unieke door geest bestuurde 3D-geprinte jurk

FashionTech

Bron: Anouk Wipprecht

Op 23 en 24 september is het zo ver. De 10e editie van de Eindhoven Maker Faire. Met een primeur: de unieke door de geest bestuurde 3D-geprinte jurk van FashionTech-ontwerper Anouk Wipprecht wordt voor het eerst in Nederland getoond.  

FashionTech is wat er speelt

FashionTech is een combinatie van technologie en mode. “Elektronica wordt verbonden met kleding en lichaam waardoor er allerlei effecten ontstaan. Er zijn effecten als licht, bewegende onderdelen en video”, zegt René Paré directeur Eindhoven Maker Faire. Dit resulteert in een technologie-modeshow met beroemde ontwerpers.

Een opzienbarende mind-controlled 3D-geprinte jurk met displays die reageren via een hersen-computerinterface zal het hoogtepunt vormen van de FashionTech expositie in de Raadszaal op de eerste verdieping van het Stadhuis in Eindhoven tijdens de Eindhoven Maker Faire.

Anouk Wipprecht, FashionTech expert

Deze baanbrekende creatie is het werk van de Nederlandse FashionTech ontwerper Anouk Wipprecht, die de nieuwste technologieën heeft ingezet om een unieke mode-ervaring te creëren. De jurk, ontworpen met behulp van Onshape ontwerpsoftware en vervaardigd met HP Inc’s 3D-printing technologie, vertegenwoordigt een boeiend samenspel tussen mode en technologie.

Wat deze jurk bijzonder maakt, is dat deze in realtime de cognitieve belasting meet. Dit betekent dat de jurk visueel laat zien hoeveel prikkels en informatie de drager op elk moment verwerkt. Het resultaat is verbluffend en werpt een fascinerend licht op de activiteit van de menselijke geest.

Anouk Wipprecht, de getalenteerde ontwerper achter deze innovatieve creatie, verklaart: “Met de voortdurende miniaturisering van elektronica zijn de mogelijkheden aan het begin van deze eeuw grenzeloos geworden. Wat ik de afgelopen 20 jaar heb geprobeerd te bereiken, is de connectie tussen ons lichaam, elektronica, robotachtige (mode)ontwerpen en draagbare interfaces tot stand te brengen. Maar wat betekent het als we technologisch-expressieve kleding kunnen verbinden met onze lichamen, lichaamssignalen en zelfs emoties? Welke dialogen kunnen we op gang brengen? Dit is wat ik onderzoek met ontwerpen zoals deze.”

De FashionTech expositie in de Raadszaal biedt een fascinerend inzicht in de wereld van mode en technologie, waar creativiteit en innovatie samenkomen. Bezoekers kunnen deze opmerkelijke jurk bewonderen, samen met andere opvallende creaties die de grenzen van mode en technologie verkennen.

FashionTech: een must-see!

Op de Eindhoven Maker Faire is FashionTech een belangrijk thema deze editie en wordt in het stadhuis de gehele Raadszaal (op de eerste verdieping van het Stadhuis) ingericht rondom deze bijzonder vorm van technologie en mode. Er is een permanente expositie van ontwerpen te bezichtigen, waar de nieuwste ontwikkelingen te zien zijn. Interactieve kleding en dynamische mode installaties worden afgewisseld met presentaties door ontwerpers. Een must-see voor iedereen die van Fashion of van Tech houdt.

Creatief directeur René Paré is enthousiast over deze editie, “Er is voor ieder wat wils, de Maker Faire is een toegankelijke manier om iets te leren. Deze editie heeft een divers aanbod in nieuwe creatieve activiteiten, zoals workshops, demonstraties en presentaties,” zegt Paré. Hackers, kunstenaars, softwareontwikkelaars, futuristen, recyclers en meer zijn aanwezig. Ontdek, speel en laat je verwonderen!

Uren vermaak dus op de Maker Faire op 23 en 24 september. Het festival vindt plaats in het Stadhuis, op het Stadhuisplein en omgeving. Tickets zijn op de website te koop en voor studenten en jongeren tot en met 23 jaar maar vijf euro.

Vorig bericht Glasvezel voor meer dan 8000 huishoudens in Bladel
Volgend artikel Funding Recrubo.ai opmaat voor 5 miljoen starters in 5 jaar

Nu op WijBrabant