Financieel

Komt Nederland in een recessie?

In reactie op tegenvallende kwartaalcijfers, verlaagt ING Research zijn ramingen voor 2023

recessie nederland 2023

In reactie op het tegenvallende kwartaalcijfer van de Nederlandse economie, verlaagt ING Research zijn ramingen voor 2023 van een gezonde 1,8 procent groei naar een magere 0,4 procent groei. Dat geeft ING-econoom Marcel Klok aan in gesprek met bank.nl. Hoewel de bank zijn verwachtingen flink naar beneden bijstelt, is ING econoom Marcel Klok niet bang voor een eventuele recessie. “Nee, dat verwachten wij niet. Er kan best wel eens ergens een minnetje uitkomen, maar een grote stijging van werkeloosheid en dat er veel ontslagen gaan vallen is een irreëel scenario. We verwachten groei.” 

Dat betreft echter wel een magere groei volgens Klok, aangezien anderhalf tot twee procent groei als normaal wordt beschouwd. “Over het algemeen zien we veel plusjes, het enige waar we echt negatief over zijn, zijn investeringen. Vanwege de rentegroei verwachten wij daar minder van. We zien bijvoorbeeld dat er minder bouwvergunningen zijn afgegeven. Dat ging tot en met het eerste kwartaal nog goed, maar lijkt nu af te zwakken.”

Huis-tuin-en-keuken-recessie

Luc Aben, econoom bij Van Lanschot, begrijpt de ramingen van ING Research: “Deze kleine groei ligt in lijn met onze verwachtingen voor de eurozone. Hoewel wij geen landspecifieke ramingen maken, en dus ook niet specifiek voor Nederland kunnen spreken, zagen wij de Duitse recessie wél aankomen. Daarvoor geldt volgens Aben dat deze niet gedramatiseerd moet worden, net als wanneer dat eventueel in Nederland het geval zou zijn: “Het is totaal niet te vergelijken met een recessie tijdens de euro- of bankencrisis. We spreken hier echt van een huis-tuin-en-keuken-recessie. Dat komt omdat zo’n term eigenlijk heel technisch is van aard. Het ontbreekt aan een fundamenteel probleem die daar oorzakelijk voor is. Dit heeft puur te maken met de opwarming en afkoeling van de economie. De afkoeling zal nog wel even door blijven zetten, maar is geen reden tot zorg. Dat geldt ook als Nederland eventueel in een recessie zou belanden.”

Lees verder op Bank.nl

Vorig bericht Aanpak piekbelasting van start voor Brabantse agrariërs
Volgend artikel ‘Product uit het Land van de Peel’ gelanceerd bij Oesterzwammenkwekerij van Lieshout

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijBrabant