AI

Nederlandse bedrijven zien én verwachten AI video transformeert

Op basis van intelligente camera's winkelinrichting verbeteren en verhogen van winkelervaring door analyse van bewegingen in de winkel

Slimme videoanalyse is een krachtige technologie die videogegevens verwerkt en analyseert om inzichten te verkrijgen en data gestuurde zakelijke beslissingen te nemen. Met de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) en AI-gestuurde functies wordt slimme video steeds populairder in Europa. Zo’n 45 procent van de Nederlandse organisaties zegt dat AI al impact heeft gehad op slimme videomogelijkheden en de bedrijfsoptimalisatie alleen maar zal blijven stimuleren. 

AI heeft een aanzienlijke impact op de mogelijkheden van slimme video, vooral als het gaat om geavanceerde systeemfuncties. Op de vraag hoe AI slimme video heeft beïnvloed, noemt 50 procent van de Nederlandse respondenten verandering in de kosten. Systeemefficiëntie (ruim 48 procent) en data-analyse (47 procent) volgen als andere belangrijke factoren.
Gekeken naar bedrijfsgrootte geeft 56 procent van de grote Nederlandse bedrijven (met meer dan 500 werknemers) aan de grootste verandering te zien op gebied van schaalbaarheid. Kleine bedrijven (tot 49 werknemers) geven daarentegen juist vaak (78 procent) aan dat AI invloed heeft op data gegenereerd door bewakingssystemen.

Veel respondenten verwachten bovendien nog meer AI-gedreven veranderingen voor slimme videosystemen, vooral op het gebied van probleemvoorspelling (52 procent) en de door AI gegenereerde data (78 procent).

Aanpassingen in Opslag: Noodzaak voor Evoluerende Slimme Videosystemen

Om aan deze nieuwe veranderingen te voldoen en gelijke tred te houden met de evolutie van camera’s aan de edge, geavanceerde AI-functies en innovaties op het gebied van dataopslag, moeten bedrijven hun slimme videosystemen en dataopslaginfrastructuur overeenkomstig aanpassen en schalen, afhankelijk van de gebruikssituatie. Hogere capaciteit en snel presterende opslag aan de rand, waar 50 procent van de data van Europese bedrijven zich bevindt, en in de kern wordt steeds belangrijker, blijkt uit het onderzoek. Daarom kiest het merendeel van de Nederlandse bedrijven (43 procent) voor HDD’s met een capaciteit tussen de 13 en 22 TB.

“We zien dat de behoefte aan opslagcapaciteit van organisaties verdubbelt of zelfs verdrievoudigt als gevolg van mediarijke, gedetailleerde gegevens die worden vastgelegd met minimaal 24 frames per seconde (fps). Steeds meer camera’s nemen niet alleen continu (24/7, 365 dagen per jaar) op in 4K en leveren meerdere streams, maar ondersteunen ook realtime data-analyse op apparaatniveau dankzij on-camera AI-chips. Om diepe analyses van de steeds groter wordende hoeveelheid gegevens op te slaan, te beheren en mogelijk te maken, hebben Europese bedrijven opslagoplossingen met hoge capaciteit en een lange levensduur nodig”, zegt Coert de Ridder, Business Development Manager Nederland bij Western Digital.

Een voorbeeld hiervan is de detailhandel. Hier helpen intelligente camera’s op veel manieren: van winkelinrichting tot het verbeteren van de winkelervaring door het analyseren van bewegingen in de winkel. Met AI-aangedreven inzichten kunnen winkels het exacte aantal mensen registreren dat de winkel binnenkomt en verlaat. Verdere inzichten ondersteunen zowel de bedrijfsplanning als optimale indeling of de positionering van goederen. Deze gebruiksscenario’s laten zien dat steeds meer gegevens aan de netwerkrand steeds bedrijfskritischer worden en betrouwbaar moeten worden opgeslagen voor analysedoeleinden. De levensduur en betrouwbaarheid van een opslagoplossing zijn essentieel om zakelijk succes te garanderen dankzij op data gebaseerde analyses.

Belang van Robuuste Opslag voor AI-gedreven Slimme Videosystemen

Het wordt duidelijk dat datastromen van hoge kwaliteit opslag vereisen die is uitgerust met geavanceerde functies – niet alleen aan de netwerkrand, maar ook in het datacenter of de cloud. Het merendeel van de ondervraagde Nederlandse bedrijven geeft de voorkeur aan het opslaan van videogegevens in het datacenter (58 procent), terwijl gemiddeld slechts ongeveer één op de twee bedrijven in Europa (48 procent) daar slimme videogegevens opslaat. Om AI-workloads in de kern te ondersteunen en Nederlandse bedrijven in staat te stellen hun volledige potentieel te benutten, hebben datacenters en cloudproviders robuuste opslag nodig die zowel hoge capaciteit als hoge prestaties en connectiviteit met lage latentie biedt.

De Ridder vat samen: “Elke organisatie heeft verschillende eisen aan hun slimme video-opslag, afhankelijk van de gebruikssituatie. Wat ze echter allemaal gemeen hebben, is dat ze voor de toekomst moeten voldoen aan de nieuwe capaciteits- en schaalbaarheidseisen van hun systemen. Het is niet verrassend dat het merendeel van de ondervraagde organisaties steeds vaker kiest voor een hoge opslagcapaciteit tussen de 13 en 22 TB. Op deze manier kunnen ze hun systemen uitrusten voor toekomstige databehoeften en hun bedrijven optimaliseren om tegemoet te komen aan de uitdagingen en kansen die AI biedt.”

Vorig bericht Brabantse uit De Mortel in finale TopCoach 2023
Volgend artikel LED verlichting in 10.000 lichtmasten langs provinciale wegen

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijBrabant