Arbeidsmarkt

Thuiswerken vormt oorzaak van burn-outklachten

Een op vier werknemers tussen 18 en 34 jaar kampte in 2022 burn-outklachten

Thuiswerken vormt oorzaak van burn-outklachten

“Personeel krijgt vaker een burn-out door thuiswerken en videobellen”, zegt Auke Bijnsdorp, Managing Partner/Founder, Top of Minds Group. Een op de vier werknemers tussen 18 en 34 jaar gaf in 2022 aan te kampen met burn-outklachten. Dat blijkt uit onderzoek van TNO en het CBS. Een grote boosdoener is het vele thuiswerken en videobellen. Hierdoor missen werknemers het belangrijke sociale contact. Werkgevers kunnen dit voorkomen door kantoorruimtes hierop aan te passen.

Tekort aan sociaal contact

Hoewel thuiswerken flexibiliteit geeft, heeft het ook geleid tot een schrijnend tekort aan sociaal contact. Bij videobellen beginnen collega’s bijvoorbeeld gelijk met vergaderen en missen ze het belangrijke moment van even tien minuten slap ouwehoeren. Ook is er geen mogelijkheid meer om samen stoom af te blazen na een vermoeiende werkdag.

Thuiswerken is een persoonlijke beslissing

Opmerkelijk genoeg wordt de verantwoordelijkheid voor deze trend vaak bij werkgevers gelegd, terwijl de keuze om thuis te werken meestal een persoonlijke beslissing van de werknemer is. Het is vergelijkbaar met het verkrijgen van een parkeervergunning in Amsterdam. Als je deze eenmaal hebt, wil je deze nooit meer kwijt. Hetzelfde geldt voor de thuiswerkregeling. Werknemers koesteren dit privilege.

Investeren in ruimere kantoren

Een bijkomend probleem is dat kantoren nauwelijks zijn aangepast aan de nieuwe realiteit. Tijdens een werkdag op kantoor zitten collega’s vaak te videobellen met andere collega’s die wel thuiswerken. Moderne kantoren hebben doorgaans open werkruimtes en slechts een handvol videobelkamers, wat resulteert in een kakofonie van bellende mensen in gangen. De oplossing ligt in het creëren van aantrekkelijke kantooromgevingen. Werkgevers kunnen hiervoor investeren in ruimere kantoren, met een ratio van één videobelruimte per drie werkplekken. Deze kamers zijn specifiek ontworpen voor videobellen, met optimale verlichting, ventilatie, en akoestiek voor langdurig gebruik.

Sociale band is cruciaal

Een strenge verplichting om weer volledig naar kantoor te komen wordt echter niet aangeraden. Rigide werkgevers riskeren daarmee dat topwerknemers opstappen. Gezien de krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt is dit een reëel scenario. Het is beter voor werkgevers om het werken op kantoor weer aantrekkelijk te maken. De sociale band met collega’s is cruciaal voor het werkplezier en zorgt voor een betere geestelijke gezondheid van werknemers.

Vorig bericht Bravoflex: Flexibele vervoersservice voor reizigers in Brabant
Volgend artikel Oss krijgt glasvezelnetwerk

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijBrabant