Toerisme

Toeristenbelasting Noord-Brabant stijgt met 4,3% in 2022

In 26 van de 56 Brabantse gemeenten is dit jaar een verhoging doorgevoerd

Toeristenbelasting Noord-Brabant stijgt

Toeristenbelasting Noord-Brabant stijgt, voor een overnachting in een Brabants hotel betaal je in 2022 4,3% meer toeristenbelasting dan vorig jaar. Landelijk was de stijging hoger, namelijk 5,2%. Het gemiddelde tarief bedraagt in Noord-Brabant dit jaar € 1,99 per persoon, per nacht. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Bungalowparkoverzicht.nl naar toeristenbelasting. 

Grootste stijging in Boxtel

In 26 van de 56 Brabantse gemeenten is dit jaar een verhoging doorgevoerd in het tarief voor de toeristenbelasting ten opzichte van 2021. In Boxtel krijgen toeristen te maken met de grootste toename: het tarief verdubbelde hier bijna en ging van € 1,01 naar € 2,00 per persoon, per nacht. Alphen-Chaam staat desondanks bovenaan de lijst van duurste gemeenten in Noord-Brabant: de toeristenbelasting bedraagt hier € 4,54.

In Etten-Leur, Laarbeek, Son en Breugel en Valkenswaard wordt dit jaar geen toeristenbelasting geïnd. In Oosterhout wordt van alle Brabantse gemeenten het laagste bedrag van een toerist gevraagd (€ 0,85). Dongen voerde dit jaar voor het eerst toeristenbelasting in en rekent een tarief van € 1,50.

Fusie gemeenten pakt voor toerist duurder uit

Sinds 2022 kent Noord-Brabant twee nieuwe gemeenten: Maashorst en Land van Cuijk. Door deze fusies valt in enkele voormalige gemeenten de toeristenbelasting duurder uit. Zo hanteert de nieuwe gemeente Maashorst – die bestaat uit Landerd en Uden – een tarief van € 1,20 in 2022. Dit is gelijk aan het tarief dat Landerd hanteerde in 2021, maar in Uden betaalden toeristen vorig jaar helemaal geen toeristenbelasting.

Voor de vroegere gemeenten van Land van Cuijk (Cuijk, Mill en Sint Hubert, Boxmeer, Sint Anthonis en Grave) zijn de tarieven in 2022 echter nog afzonderlijk bepaald.

Vorig bericht Eindhovens 'Carbyon' wint XPRIZE Milestone Award
Volgend artikel Altena biedt beste eetgelegenheid Noord-Brabant

Nu op WijBrabant