Nieuws

Gemeenten Noord-Brabant scoren landelijk ondermaats op afhandeling mailcontact

Slechts 59% van de gemeenten reageert binnen twee werkdagen

email bereikbaarheid noord brabant gemeenten

Een groot aantal gemeenten in Noord-Brabant reageert niet op tijd op een eenvoudige vraag per mail. Dit blijkt uit onderzoek van klantcontactbeheerder Pricon, waarbij alle gemeenten met e-mailafhandeling zijn getoetst op de aanwezigheid van e-mailadressen en contactformulieren op de website, ontvangstbevestigingen, reactietijd en het verplicht laten delen van persoonlijke gegevens. Als uitgangspunt is gekeken naar de e-mailgedragslijn voor overheden.

 59% van de gemeenten heeft binnen twee werkdagen gereageerd, wat ver onder het landelijk gemiddelde ligt van 71%. Alleen in de provincies Flevoland en Zeeland ligt dit percentage lager.

Het percentage van gemeenten dat na drie weken nog steeds niet heeft geantwoord, ligt met 14% iets hoger dan het landelijk gemiddelde van 13%. Het betreft de gemeenten Baarle-Nassau, Eindhoven, Gemert-Bakel, Laarbeek, Nuenen, Gerwen en Nederwetten, Son en Breugel, Tilburg en Veldhoven.

Bereikbaarheid en privacy

In de provincie Noord-Brabant hebben veertien van de zesenvijftig gemeenten geen e-mailadres op de website vermeld. Met een percentage van 25% ligt dit gelijk aan het landelijk gemiddelde.
Bij zes van de veertien gemeenten zonder e-mailadres is het bij het contactformulier ook voor het stellen van een eenvoudige vraag verplicht om onnodige persoonlijke informatie te delen. Het gaat hierbij om Cranendonck, Deurne, Nuenen, Gerwen en Nederwetten, Oosterhout, Son en Breugel en Tilburg. Hierdoor zijn er bij 11% van de Noord-Brabantse gemeenten mogelijk barrières op het gebied van privacy.

Gemeenten duidelijk over afhandeling

De e-mailgedragslijn voor overheden verplicht gemeenten om een ontvangstbevestiging te sturen. Het percentage gemeenten dat geen ontvangstbevestiging heeft gestuurd ligt met 27% aanzienlijk onder het landelijk gemiddelde van 37%. Daarmee is Noord-Brabant de derde provincie, achter Overijssel en Limburg, met de meest verstuurde ontvangstbevestigingen.

De gemeenten Asten, Bestel, Bladel, Boekel, Boxtel, Eersel, Gemert-Bakel, Goirle, Halderberge, Laarbeek, Nuenen, Gerwen en Nederwetten, Oirschot, Oisterwijk, Reusel-De Mierden en Someren hebben geen ontvangstbevestiging gestuurd.

 

Vorig bericht Na wespenplaag mogelijk ratten- en muizenoverlast
Volgend artikel Groeiend lerarentekort in Brabant houdt komende jaren aan

Nu op WijBrabant