Werkgelegenheid

Noord-Brabant: krapte op de arbeidsmarkt blijft zich manifesteren

De krapte op de arbeidsmarkt blijft zich manifesteren

WW-uitkeringen tekort zorg vergrijzing

Noord-Brabant,
In februari 2022 werden in de provincie Noord-Brabant 28.467 WW-uitkeringen verstrekt. Dat is een daling met 2,4% in vergelijking met de maand ervoor. De krapte op de arbeidsmarkt blijft zich manifesteren. Vooral vacatures voor ICT-ers en technisch personeel zijn moeilijk(er) in te vullen. Ook de personeelswerving in de zorg komt onder steeds grotere druk te staan. In deze sector is er sprake van een dubbele vergrijzing. Meer ouderen zorgen voor een toename van de vraag naar zorg, terwijl aan de andere kant veel werknemers de sector de komende jaren zullen verlaten als gevolg van het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

Aantal WW-uitkeringen gedaald

In februari 2022 daalde het aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant ten opzichte van de maand ervoor met bijna 700. De afname in februari (-2,4%) was lager dan landelijk (-2,8%). De afname in februari was het sterkst onder technische beroepen (-161), bedrijfseconomische en administratieve beroepen (-113) en commerciële beroepen (-100). De daling is waarschijnlijk een gevolg van de sterke versoepeling van de coronamaatregelen waardoor het vertrouwen van werkgevers en consumenten toeneemt. Zo daalde bij de commerciële beroepen vooral het aantal personen dat stond ingeschreven als verkoper. Ten opzichte van een jaar geleden nam het aantal uitkeringen in Noord-Brabant af met 33% tegenover 34% landelijk.

Krapte op arbeidsmarkt onverminderd hoog

In het vierde kwartaal 2021 bedroeg de Spanningsindicator Arbeidsmarkt UWV in Noord-Brabant 4,2. Dat betekent dat er per direct beschikbare werkzoekende gemiddeld 4,2 vacatures openstaan. Landelijk stond de indicator op 3,8. In vergelijking met het landelijk gemiddelde is de arbeidsmarkt in Noord-Brabant met name krapper voor agrarische beroepen, technische beroepen, transport- en logistieke beroepen en beroepen in de beroepsklasse openbaar bestuur, veiligheid/juridisch. In afbeelding 1 wordt de waarde van de Spanningsindicator voor alle Nederlandse provincies weergegeven. De arbeidsmarkt in Noord-Brabant wordt als ‘zeer krap’ getypeerd. Ten opzichte van het derde kwartaal 2021 is de Spanningsindicator nagenoeg gelijk gebleven.

De grootste krapte doet zich voor bij ICT-beroepen, technische beroepen en beroepen in het segment openbaar bestuur, veiligheid en juridisch. De krapte op de arbeidsmarkt eind 2021 lag fors hoger dan vóór de coronacrisis. In het vierde kwartaal 2019 stonden er gemiddeld 2,4 vacatures open voor iedere (direct beschikbare) werkzoekende in Noord-Brabant. CBS wijst drie oorzaken aan voor de (uitzonderlijke) krapte op de arbeidsmarkt. Op de eerste plaats wordt gewezen op de sterke groei van de economie waardoor de vacaturemarkt een recordhoogte heeft bereikt. In het laatste kwartaal van 2021 stonden er in Noord-Brabant ruim 65.000 vacatures open. Dat is hoger dan vóór de coronacrisis. Vóór de crisis (eind 2019) stonden er ruim 42.000 vacatures open.

Daarnaast heeft de markt te maken met een enorme pensioneringsgolf en is nieuwe instroom nodig om de vertrekkende werknemers op te volgen. Als laatste wordt gewezen op de impact van de coronacrisis. De arbeidsmarktmigratie kwam vrijwel stil te liggen en veel migranten uit Midden-Europa keerden terug naar hun vaderland. Als de markt dan vervolgens aantrekt is dit aanbod niet direct beschikbaar. Verder wordt door het CBS ook gewezen op de overheidsmaatregelen die de dynamiek op de arbeidsmarkt verstoorden: bedrijven die onder normale omstandigheden failliet zouden zijn gegaan, bleven vooral dankzij de NOW-regeling overeind en mede daardoor bleven werknemers zitten in banen, waar ze anders uitgestroomd zouden zijn.

Spanning op de arbeidsmarkt per provincie 4e kwartaal 2021

Vorig bericht Pets Place Hoogerheide volledig vernieuwd
Volgend artikel Oogst van 'Blik op Eindhoven' geeft fundament om op verder te bouwen

Nu op WijBrabant