Nieuws

Provincie Noord-Brabant ondersteunt omslag naar plantaardige voeding

De provincie Noord-Brabant ondersteunt in 2020 diverse initiatieven die bijdragen aan innovaties in de plantaardige sector en meer plantaardige eiwitten in de voeding.


 

De Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur adviseert om plantaardige eiwitten in menselijke consumptie te verhogen van het huidige niveau van 35% naar 60% in 2030. Dit komt ook overeen met het advies van het Voedingscentrum dat 50% van het menselijk dieet plantaardig zou moeten zijn. De provincie stimuleert nieuwe teelten en teelttechnieken en netwerken van betrokken partijen om die verandering te ondersteunen. Tegelijk wil de provincie hiermee bijdragen aan de klimaatadaptatie en biodiversiteit.

Met het Louis Bolk Instituut heeft de provincie een netwerk opgezet rond het gewas sorghum. Sorghum is vooral bedoeld als veevoer in aanvulling op snijmais. Het helpt de bodem verbeteren, verhoogt de biodiversiteit en gezondheid van de koe en is beter bestand tegen langdurig natte periodes. Boeren, adviseurs en veredelaars delen kennis om het gewas geschikt te maken voor het Nederlands klimaat.

Veldbonen

Veldbonen zijn geschikt voor zowel dierlijke als menselijke consumptie. Samen met de ZLTO organiseert de provincie bijeenkomsten tussen telers, veredelaars, verwerkers en kennisinstellingen. Bij de verwerkende industrie is er interesse in veldbonen als lokale bron voor vleesvervangers ter vervanging van soja uit het buitenland. Het programma Pulse van ZLTO en de provincie brengt telers en verwerkers van plantaardige voeding in contact met ontwerpers. Zo stimuleren zij de ontwikkeling van nieuwe lokale vleesvervangers.

CHIEF

In West-Brabant werken de voedselproducenten HAK en Schouten en de provincie samen om de consumptie van plantaardige eiwitten te stimuleren. Zij hebben het Centrum Hulp bij Innovatie, Educatie en Fascinatie Plantaardige eiwitten (CHIEF) gestart. De komende jaren wordt vanuit dit centrum gewerkt aan productinnovatie, onderwijs voor kinderen en cursussen voor volwassenen en de beleving van de plantaardige eiwitten in de voeding.

Nieuwe teelttechnieken en insectenkweek

Naast nieuwe gewassen ontwikkelt het denken over de manier van telen voortdurend. Voorbeelden van nieuwe teeltechnieken die de provincie ondersteunt zijn agroforestry, strokenteelt en precisielandbouw. In 2020 zet de provincie ook in op lobby richting de Europese Commissie om het gebruik van insecten voor diervoer verder mogelijk te maken. Brabant heeft met Protix een sterke speler met veel groeipotentieel. Via insecten zijn reststromen uit voeding om te zetten naar waardevolle eiwitten voor voer. Hiermee wordt verspilling ook tegen gegaan.

Vorig bericht Matrix42 Eindhoven verdubbelt Europese omzet in 2019
Volgend artikel Ctac neemt strategisch meerderheidsbelang in Oliver IT

Nu op WijBrabant