Nieuws

Ton Koonen genomineerd voor Huibregtsenprijs

Hoogleraar Ton Koonen is met zijn onderzoek naar draadloze communicatie via infrarood licht één van de zes genomineerden voor de Huibregtsenprijs 2018.


Op 8 oktober maakt KNAW-voorzitter Wim van Saarloos tijdens de Avond van de Wetenschap de winnaar bekend. De Huibregtsenprijs gaat jaarlijks naar een onderzoek dat ‘maatschappelijk vernieuwend’ is.

Ton Koonen is genomineerd met zijn oplossing voor storingen en overbelasting van wifi-netwerken. In zijn aanpak gaat een onzichtbare infrarood lichtbundel van de router naar slechts één ontvanger en verder naar niemand anders. Deze ‘potloodbundels’ bieden een ultrahoge datacapaciteit, zijn moeilijk af te luisteren, veilig voor de ogen en zeer energiezuinig.

Ogenschijnlijk simpele oplossing

De jury van de Huibregtsenprijs ‘waardeert deze ogenschijnlijk simpele oplossing die veel wetenschappelijke vernieuwing vergt, bijvoorbeeld in het ontwikkelen van nieuwe zenders en een mechanisme waarmee mobiele apparaten hun locatie doorgeven aan de zender. Daarbij houdt Koonen steeds in het oog dat zijn systeem alleen succesvol kan zijn als het goedkoop, eenvoudig en solide is en zoekt hij samenwerkingen om zijn systeem daadwerkelijk geïmplementeerd te krijgen in de praktijk.’

De andere 5 genomineerden zijn prof. dr. Deniz BaÅŸkent (UMC Groningen), prof. dr. Manfred Kayser (Erasmus MC), prof. dr. Marike Knoef (Universiteit Leiden), prof. dr. Robert Sauerwein (Radboud UMC) en Detlef van Vuuren (Planbureau voor de Leefomgeving).

Avond van Wetenschap & Maatschappij

De Huibregtsenprijs is in 2005 ingesteld door het bestuur van de Stichting De Avond van Wetenschap & Maatschappij en vernoemd naar ir. Wouter Huibregtsen. De prijs gaat naar een recent onderzoeksproject dat wetenschappelijk vernieuwend is met duidelijk maatschappelijke relevantie. De uitreiking van de prijs gebeurt op de Avond van Wetenschap & Maatschappij op 8 oktober 2018 in de Ridderzaal in Den Haag, en bestaat uit een sculptuur, ‘De Denker’, van beeldend kunstenaar Wil van der Laan, een geldbedrag van € 25.000, geoormerkt voor onderzoeksactiviteiten, en een workshop, aangeboden door het Lorentz Center in Leiden.

Vorig bericht Aantal starters weer in de lift in Noord-Brabant (+21%)
Volgend artikel Investeren in windenergie op Spinder

Nu op WijBrabant