Nieuws

VDL bouwt aan ’s werelds ‘grootste oog op de hemel’

VDL ETG Projects, onderdeel van VDL Groep, gaat de ondersteuningsstructuur bouwen voor de hoofdspiegel van de Extremely Large Telescope (ELT) in Noord-Chili.


Op een hoogte van ruim 3 kilometer wordt hier ’s werelds grootste telescoop van ESO (European Southern Observatory) gebouwd. De ondersteuningsstructuur bestaat uit 798 draagstructuren voor spiegelsegmenten, die samen de hoofdspiegel (met een diameter van ruim 39 meter) van de telescoop vormen. Met de order, die VDL ETG Projects zal uitleveren over een periode van ongeveer vijf jaar, zijn enkele tientallen miljoenen euro’s gemoeid.

Op het hoofdkantoor van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht, in Garching bei München in Duitsland, hebben ESO-directeur-generaal Xavier Barcons en president-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep het contract voor de order ondertekend.

Willem van der Leegte: “Geweldig dat ESO ons deze prestigieuze order gunt, dit is de eerste keer dat een contract van deze omvang op het gebied van de sterrenkunde naar een Nederlandse partij gaat. Dit project is een geweldig visitekaartje voor de Europese hightech toeleveringsindustrie. Hiermee kan VDL Groep zich verder profileren als hightech-speler en betekent dit een springplank naar onze betrokkenheid bij meer nieuwe telescopen van ESO die wereldwijd worden gebouwd.â€

Na voltooiing zal de hoofdspiegel (M1) van ELT een diameter van 39 meter hebben en uit 798 zeskantige spiegelsegmenten bestaan. Door de zeshoekige vorm kan voor alle segmenten een gemeenschappelijke draagconstructie worden gebruikt. Elk segment wordt door middel van een segmentdraagconstructie met de achterconstructie verbonden. Deze bestaat uit drie koppelingsmechanismen die de uitgeoefende krachten in evenwicht brengen en het segment vasthouden via 27 axiale actuatoren en een laterale actuator. De vorm van elk segment kan ook worden geoptimaliseerd door middel van kromtrekkende harnasgordelaandrijvingen. Elk segment, met een lengte van ongeveer 1,4 meter en een gewicht van 250 kg, wordt op drie stelaandrijvingen gemonteerd.

Voor de realisatie van de ELT is een bedrag van ruim één miljard euro beschikbaar gesteld. De bouw van de fundering van de ELT is reeds gestart. In 2024 dient de telescoop operationeel te zijn.

 

Vorig bericht Tien finalisten NK Veiligste Chauffeur bekend
Volgend artikel Arbeidsrecht Congres ‘Privacy en Arbeid’ in de Lichtfabriek te Eindhoven

Nu op WijBrabant